Červená řepa je skvostná zelenina. Díky své barvě na talíři vypadá krásně a navíc je lahodná. Nasládlou chuť si oblíbí i děti, pro které jsou řepné placičky jako stvořené. Inspirujte se babiččiným receptem a připravte si je k obědu nebo k lehké večeři. Masové pokrmy tvoří většinu jídel české kuchyně. Občas se ale stane, že se prostě přejí a zatoužíte po bezmasé variantě. Zelenina je v tomto případě skvělá volba. Vyzkoušejte recept na řepné karbanátky. Můžete je připravit k nedělnímu obědu. Doplňte je například bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.

Skvělý recept najdete na YouTube kanálu StillOnTheWay:

Zdroj: Youtube

Placky vás ohromí

Variant, jak připravit červenou řepu, je nespočet. Kromě karbanátků zkuste i babiččiny placičky. Jsou plné zeleniny a k podzimnímu počasí naprosto skvěle ladí. Navíc jsou plné vitaminů, protože červená řepa je takřka zázračnou zeleninou. Například staří Babyloňané ji považovali za elixír života. Její pravidelná konzumace zkvalitňuje život mnoha směry. Nejen ze zdravotního hlediska, ale má velmi pozitivní vliv i na psychiku.

Důvtip matky přírody

S červenou řepou, coby podzimní zeleninou, to matička příroda vymyslela skvěle. Její sezóna začíná v období plískanic, sychravého počasí, ale také času, kdy spoustu lidí přepadají chmury a nálada se horší. Červená řepa umí psychiku povzbudit a chmury odehnat. Díky obsahu nervového přenašeče GABA povzbuzuje dobrou náladu, přispívá ke zmírnění stresu a má velmi příznivé účinky na mozek. Poradí si s depresemi i úzkostmi. A to je pádný důvod, proč se pomocí lahodné zeleniny podzimem projíst.

Hurá na placky

Řepu připravujte v různých obměnách. Jako životabudič našich babiček zkuste tyto placky. Nastrouhejte si jednu čerstvou řepu, dvě mrkve a kousek celeru (neměl by být větší než použitá řepa) na jemném struhadle. Přidejte najemno nakrájenou menší cibuli a nastrouhejte čtyři stroužky česneku. Smíchejte se čtyřmi polévkovými lžícemi ovesných vloček, stejným množstvím pohankové krupice. Ke směsi nasypte ještě dvě čajové lžičky mletého lněného semínka – směs krásně spojí a částečně zastoupí funkci vejce. Ochuťte majoránkou, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a nechte chviličku odpočinout. Mezitím rozpalte na pánvi lžíci sádla a z obou stran osmažte.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, liberec.rozhlas.cz