Jako první začněte dělat piškotový plát. Na ten vám ze začátku poslouží 180 gramů vajec a 115 gramů krupicového cukru. Zahřejte tyto komponenty společně ve vodní lázni při teplotě 45 stupňů celsia. Poté vyšlehejte do hustého krému, a nakonec přidejte zhruba 15 gramů vody.

Pomocí stěrky pak vmíchejte do krému 135 gramů prosáté mouky. Vezměte si plech a vyložte jej papírem na pečení. Ideální proporce by měly být kolem 40 x 30 centimetrů. Na plech rozetřete vaše těsto a dejte péct na 8 minut při teplotě 230 stupňů celsia.

Jakmile bude těsto hotové, překlopte jej na nový arch pečicího papíru, který si před vyklopením těsta lehce posypete mouku. Poté nechte vychladnout. Nakonec si ještě zarovnejte okraje plátu nožem a z kratší strany odkrojte pruh přibližně 6 centimetrů široký, bude se vám hodit na později.

Recept na jednoduchou roládu najdete na Youtube kanále Evelina:

Zdroj: Youtube

Karamel a čokoláda

Nyní se můžete pustit do přípravy karamelového krému. V menším hrnci se silným dnem utavte 120 gramů krupicového cukru na karamel. Poté si rozehřejte 100 gramů smetany na šlehání, ochucenou špetkou soli, a tu postupně nalévejte na cukr. Důkladně promíchejte.

Nyní si připravte na kousky nakrájených 100 gramů studeného másla. Máslo následně zašlehávejte po kouscích do vychladlého karamelu. Krém teď můžete rovnoměrně rozetřít na váš piškotový plát. Pomocí pečicího papíru roládu stočte a utáhněte.

Mezitím, co vám bude tuhnout, si připravte čokoládovou ganáž. Tu uděláte tak, že si vezmete 90 gramů kvalitní čokolády s minimálním obsahem kakaa 50 %. Čokoládu rozpusťte a postupně zalijte 90 gramy horké smetany ke šlehání. Ještě promixujte tyčovým mixérem a zapracujte i 30 gramů másla. Nyní můžete dát váš čokoládový krém vychladnout.

Už jen poleva

Vezměte si pruh, který jste z plátu odřízli, po vychladnutí potřete čokoládovou ganáží. Stačí jen tenká vrstva. Poté tento plát přidejte navrch rolády. Zbylým krémem vyplňte mezery mezi zaoblenou částí a pásem. Slabě a dohladka pak celou roládu potřete a opět nechte zatuhnout.

Mezitím se vrhněte na poslední krok, kterým je čokoládová poleva. Rozpusťte společně 200 gramů karamelové a 100 gramů mléčné čokolády. Přidejte 40 gramů oleje a nechte vychladnout. Pak už jen stačí polevou potáhnout roládu a ozdobit vrchní plochu marcipánem nebo bílkovou polevou. Dobrou chuť!

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz