Plát masa a tuku, který kryje pašíkova žebra a břicho, určitě patří do naší tradiční kuchyně. Můžete sice váhat nad konzumací tučné stravy, ale když vám na talíři zavoní přenádherné, čerstvě dozlatova vypečené kostičky vepřového boku, úvahy nepochybně zmizí. Pravda, holdovat takovým pokrmům každý den určitě není pro naše zdraví to pravé ořechové, ale proč si jednou za čas trochu „nezahřešit“?

Rillons, domácí škvarky z bůčku

  • vepřový bok
  • sádlo na opékání
  • bílé víno na podlití
  • sůl
  • na dochucení - pepř, tymián

Větší kostky boku ve Francii nejprve nasolí a nechají několik dnů pečlivě umáčknuté a zakryté v lednici. Poté je nejprve opékají v trošce sádla a když maso pustí více tuku, přilijí víno, zpravidla bílé. Pak vše krátce dusí, až se víno zcela odpaří. Následuje pozvolné smažení kousků ve vypečeném sádle. Nakonec škvarečky posypou troškou tymiánu nebo i jiných bylinek a pomelou je pepřem.

Podobné škvarečky můžete ochutnat i jinde v Evropě, například poprášené různými směsmi koření a v závěrečné fázi vypečené s hořčicí nebo s rajským protlakem a kousky feferonek.

V Itálii jsem si třeba moc pochutnal na smažených škvarečcích s vařenými kroupami a nakládanou zeleninou. Prostě vepřový bok je delikatesa! A to bych mohl pokračovat proměnami uzeného bůčku, podávaného třeba s kapustičkami nebo s pečenými jablky a sýrem.