Zdroje: toprecepty.cz, fresh.iprima.cz, vareni.cz

Když přijde řeč na klenoty české kuchyně, kromě svíčkové a knedlo - vepřo - zela si mnozí ihned vzpomenou na řízky. Naklepané maso obalené v trojobalu a následně osmažené je zkrátka nesmrtelnou klasikou, na kterou nedá spousta lidí dopustit. Snad každý zároveň slyšel i o jejich jiné úpravě, během níž se řízky připravují naruby. Jen někteří se však rozhodli právě do této varianty pustit a většina si stále stojí za původní recepturou. Ochudit se o takovou lahůdku, jakou právě obrácené řízky jsou, by přitom byla velká škoda. Časově jsou v podstatě stejně náročné jako řízky klasické, oproti nim si ale vždy maso uchová svou chuť, vůni a šťávu.

Řízky trochu jinak

U klasických řízků je nejdůležitější trojobal složený z mouky, vejce a strouhanky. Přesně v takovém pořadí se i maso v jednotlivých komponentech obaluje. U řízků naruby se však s moukou nepracuje a sází se jen na vejce a strouhanku. A jak již samotný název napovídá, nejdříve se obalují ve strouhance a teprve pak ve vejci. Následně se maso jen zlehka osmaží na pánvi, přesune se společně s nakrájenou cibulí a například slaninou na pekáček a putuje na několik minut do trouby. Takto připravené řízky jsou neodolatelně voňavé, neztratí svou šťavnatost a zároveň nejsou tolik mastné jako ty klasické, připravované na pánvi, kde si hoví v silné vrstvě tuku.

Obrácené řízky pečené v troubě

Na 4 porce budete potřebovat:

4 kusy vepřového masa (může být krkovice nebo kotleta)

1 velkou cibuli

4 plátky anglické slaniny

4 lžíce strouhanky

2 vejce

sůl

olej

Postup:

Ještě než se pustíme do přípravy masa, dáme si rozehřát troubu na 180 °C. Plátky masa pak omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Jednotlivé kusy masa z jedné strany osolíme a poprášíme strouhankou, zakryjeme je potravinářskou fólií a zlehka naklepeme paličkou. Strouhanka takto pronikne hlouběji do masa, díky čemuž bude maso ve finále ještě více křehčí. Poté fólii odstraníme a stejný postup opakujeme i z druhé strany.

Do talíře rozklepneme dvě vejce, přidáme asi 2 lžíce vlažné vody a společně rozšleháme. Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a ve chvíli, kdy je dostatečně horký, namáčíme kusy masa ve vajíčku a ihned je smažíme z obou stran. Stačí jen chvilka, dokud se vajíčko na masu nezatáhne a lehce nezezlátne. Takto osmažené řízky vyndáme z pánve a necháme chvíli odpočívat.

Oloupeme si cibuli a nakrájíme jí na tenké půlměsíčky. Do menšího pekáčku pak přemístíme dva kousky masa a zasypeme je polovinou nakrájené cibule. Na cibuli pak položíme zbývající maso, opět překryjeme cibulí a navrch položíme plátky slaniny. Pekáček vložíme do trouby a řízky pečeme asi 40 minut. Tento čas můžeme využít na přípravu přílohy. K obráceným řízkům se skvěle hodí vařený brambor anebo bramborová kaše.

TIP: Řízkům naruby dodá skvělou chuť také sterilovaná zeleninová směs, například Moravanka. Postačí zhruba jedna sklenice. Řízky v takovém případě necháme péct zhruba 40 minut a během pečení je zakryjeme alobalem. Po předepsaném čase alobal odstraníme a směs zeleniny i s nálevem nalijeme na řízky. Necháme ještě zhruba 20 minut dopéct a je hotovo!