Masový řízek je prostě koncertem pro chuťové buňky. Úžasnou chuť křehkého propečeného masa plného šťávy doplňuje křupavá krusta, v našich končinách zpravidla z klasického trojobalu. Ovšem původně to tak nebylo. Chcete znát původní recept, který si často s chutí dopřával sám císař Franz Josef I.? Tento řízek byl obohacen o jednu základní ingredienci, která dodá řízku nejen výjimečnou a zajímavou chuť, ale i vůni.
Jak řízek podle Franze Josefa I. připravit? Na to se podívejte v tomto videu:
Jak to s řízkem bylo?
Klasický vídeňský řízek má svou zajímavou historii. Přestože se mnozí domnívají, že vznikl v Rakousku, není tomu tak. Původně totiž pochází z Itálie, kde zachutnal v 19. století v jednom z místních hotelů rakouskému vojevůdci.
Maršál Josef Václav Radecký byl tímto pokrmem tak nadšený, že okamžitě zaslal zprávu s receptem přímo vrchnímu kuchaři Františka Josefa I. Jakmile císař řízek poprvé pozřel, stala se tato specialita pravidelnou součástí všech hostin a významných událostí.
Řízek podle Franze Josefa I.
V čem byl původní řízek odlišný? V kukuřičné strouhance, jež do sebe nevstřebává tolik tuku a je křupavější, do níž se přidával ještě najemno nastrouhaný kvalitní parmazán.
Obě suroviny v misce smíchejte a máte připravený materiál k obalení masa, který dává řízku nejen specifickou chuť, ale dosáhnete i příjemně křupavé kůrky.
Do další misky si vyklepněte dle množství řízků vajíčka, rozmíchejte je vidličkou a lehce osolte a opepřete. A samozřejmě budete potřebovat ještě třetí misku s moukou.
Pokud chcete opravdu císařský řízek, měli byste použít telecí maso, ale lze využít i kvalitní vepřové. Nejprve maso pečlivě omyjte a nařežte si z něho řízky. Následně jednotlivé kousky naklepejte přes potravinovou fólii, díky tomu se vám maso nijak neponičí a nepotrhá. Pak maso osolte a opepřete.
Jde ho obalit
Připravené řízky obalte nejprve v mouce, následně ve vajíčku, a nakonec ve směsi strouhanky s parmezánem. Nakonec trojobal na každý plátek masa lehce přitlačte dlaněmi, aby pevně držel a neopadával při smažení.
V čem smažit
Ze všeho nejlepší je na smažení řízků ghí neboli přepuštěné máslo. Dodá totiž masu zajímavý lehce oříškový nádech. A navíc se nemusíte obávat přepalovaní tuku, které řízkům ubírá na chuti. Nikdy však nepoužívejte klasické máslo, u něhož byste se přepalování zcela určitě nevyhnuli. Smažit však můžete i na sádle či rostlinném oleji. Vždy řízky propečte z obou stran pěkně dozlatova.