Patříte mezi jedince, kteří zažili 70. léta? Dobu, kterou provázela nejen hudba v rytmu diska a výrazné oblečení, ale i specifická gastronomie?

Jedním z nejoblíbenějších pokrmů byl tehdy tzv. falešný řízek. Jednalo se o chutnou a levnou alternativu klasického řízku z vepřového masa. Nahrazovalo se gothajským salámem.

Jak připravit studentský řízek RETRO 1968? Podívejte se na YouTube video na kanálu warlocorn:

Zdroj: Youtube

Gothajský salám

Jedná se o druh měkkého salámu, který je tradiční českou delikatesou. Právě v 70. letech šlo o hitovku, která byla v různých podobách v nabídce každé restaurace a měla ho stále v lednici téměř každá domácnost. Využíval se totiž do mnoha pokrmů. Zároveň byl finančně snadno dostupný a velmi oblíbený pro svou typickou chuť.

Začal se u nás vyrábět ve 2. polovině 70. let a řadí se k typicky českým pochoutkám. Ačkoliv nejde přímo o tuzemský vynález, protože tento druh salámu původně vznikl v německém městě Gotha, podle něhož také získal pojmenování.

Gothaj byl podle dané normy

První výrobní norma udávala, že musí tento salám obsahovat 65 % masa, zbytek pak tvořil tuk, koření, sůl a voda. Faktem je, že dle této receptury měl dokonalou chuť. Když se během 90. let nemusely dodržovat státní normy, kvalita salámu se podstatně zhoršila. V roce 2003 došlo ke změně a bylo vydané nařízení, že v gothajském salámu musí být minimálně 40 % masa.

Řízek z gothajského salámu

Nejprve si pokrájejte oloupaný gothajský salám na silné plátky zhruba 1,5 cm. Následně si připravte suroviny na klasický trojobal, tedy mouku, rozmíchané syrové vajíčko a strouhanku. Plátky gothaje náležitě obalte a osmažte v pánvi s rozpáleným olejem.

Obalovat lze i v těstíčku

Pokud nemáte časový prostor na trojobal, můžete si práci urychlit použitím těstíčka. Rozmíchejte si v misce syrové vajíčko, přidejte hladkou mouku, 100 g nastrouhaného ementálu, uzené papriky a 100 ml piva. Veškeré ingredience náležitě promíchejte a každý kus gothaje v těstíčku před smažením v oleji celý smočte.

Související články

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.toprecepty.cz, www.aazdravi.cz