Pesto řízek

  • 4 plátky krkovičky, nejlépe s kostí
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • strouhanka na obalení
  • sádlo na smažení

na pesto

  • 5 hrstí obrané hladké petrželky
  • 100 g výrazného sýra (např. čedar)
  • 4 stroužky čerstvého česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 100—150 ml kvalitního olivového oleje

Nejprve připravíme pesto. Petržel najemno umixujeme se sýrem, přidáme nastrouhaný česnek a vše promícháme s olejem, kterého vmícháme tolik, abychom získali hustou kaši. (Petrželkočesnekové pesto ve skleničkách uchovaných v lednici vydrží celou zimu).

Krkovičku naklepeme, důkladně potřeme pestem a necháme odležet přes noc.

Nazítří plátky masa ze všech stran poprášíme moukou, namočíme ve vajíčku rozšlehaném s mlékem a obalíme ve strouhance.

Řízky pomalu usmažíme na sádle. Podáváme je s bramborami a se zeleninovým salátem.

Mirka Chrenščová, Prosenice

Řízky ve sněhovém těstíčku

  • 4 kuřecí řízky
  • sůl
  • zelený drcený pepř
  • hladká mouka

na těstíčko

  • 2—3 bílky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2—3 lžičky škrobové moučky (na 1 bílek 1 lžička)
  • 1 lžička drceného zeleného pepře

Řízky naklepeme, osolíme, posypeme pepřem a obalíme v hladké mouce.

Z bílků, citronové šťávy a špetky soli ušleháme vláčný sníh, vmícháme do něj škrob a zelený pepř. V tomto těstíčku řízky obalíme a zvolna je usmažíme.

Podáváme je s dílky melounu.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Pikantní přírodní srnčí řízky

  • srnčí kýta
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • sklenka červeného vína
  • srdéčka celerové natě
  • olej
  • pepř a sůl

Z odblaněné a omyté kýty nakrájíme řízky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Slaninu nakrájíme na plátky, mrkev, petržel a cibuli na kolečka. Poté řízky ukládáme na sebe do kameninové mísy a prokládáme je zeleninou, slaninou a srdéčky celeru. Zalité vínem je necháme 3 hodiny uležet v chladu.

Pak na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a plátky slaniny z mísy, přidáme zeleninu i nať, na ni rozložíme řízky, zalijeme je marinádou a velmi zvolna je dusíme tak, aby se zelenina nepřipálila, ale všechna tekutina se postupně vypařila.

Řízky podáváme s opečenými bramborami a s nakládanou červenou řepou nebo se zeleninovým salátem.

Ivan Veselý, Žebrák

Obrácené řízky

  • 4 tence nakrájené vepřové řízky
  • sůl
  • hořčice
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • kečup
  • 1 cibule
  • olej na smažení

Řízky osolíme, tence potřeme hořčicí, obalíme je v ve strouhance a teprve pak v rozšlehaných vejcích (tedy opačně než obvykle, proto obrácené řízky) a usmažíme je v pánvi na oleji z obou stran.

Hotové řízky potřeme kečupem a posypeme cibulí nakrájenou na kolečka.

Jarmila Procházková, Louny

Uzené řízky v zelném těstíčku

  • 600 g uzené krkovice
  • 400 g kysaného zelí
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • majoránka
  • mletý pepř a sůl

Z krkovičky nakrájíme tenké řízky, které obalíme v mouce. Zelí jemně nakrájíme, smícháme se zbylou moukou, rozšlehanými vejci, kořením, utřeným česnekem, vše osolíme a vymícháme těstíčko. Obalíme v něm uzené plátky a osmažíme je v horkém tuku dozlatova.

Milena Novotná, Olešnice

Řízky ze sekaných hub

  • 600 g čerstvý očištěných hub (žampiony, hřibovité houby)
  • 90 g másla
  • 40 g cibule
  • 2 žemle
  • 250 ml mléka
  • sardelová pasta
  • 2 vejce
  • sůl a mletý černý pepř
  • zelená petrželka
  • strouhanka
  • olej na pečení

V kastrolu na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekané houby a dusíme je tak dlouho, až se šťáva z hub vydusí. Jsou–li houby hodně suché, podlijeme je při dušení trochou vývaru.

Žemlím ostrouháme kůrku, nakrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi 15 minut stát. Namočené žemle dobře vymačkáme a prolisujeme sítem.

V misce utřeme zbylé máslo se sardelovou pastou do pěny, přidáme prolisované žemle, vejce, podušené houby, sůl a černý mletý pepř, jemně rozsekanou zelenou petrželku a vše dobře promícháme. Je–li směs řidší, zahustíme ji podle potřeby strouhankou.

Ze směsi pak vytvarujeme oválné řízky, obalíme je ve strouhance a v pánvi na rozehřátém oleji je zvolna opečeme dozlatova. Podáváme je s bramborami nebo s bramborovou kaší a s hlávkovým nebo okurkovým salátem.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Telecí řízky ve žloutkové omáčce

  • 4 telecí řízky (500 g)
  • sůl
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 80 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 1/2 citronu
  • 2 žloutky
  • petrželka
  • 125 ml vývaru

Řízky naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, z jedné strany obalíme v mouce a z obou stran upečeme v rozpáleném másle. Přidáme k nim koření, podlijeme troškou vývaru a dusíme je doměkka.

Měkké řízky vyjmeme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, kterou opražíme, výpek naředíme vývarem, citronovou šťávou a povaříme jej. Nakonec dáme do omáčky prohřát žloutky rozšlehané v trošce vývaru nebo vody.

Řízky na talíři posypeme nasekanou petrželkou a přelijeme omáčkou. Podáváme je s noky, těstovinami nebo s rýží.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Řízky v sýrovém bramboráku

  • 6 řízků z vepřové kotlety
  • 2 velké brambory
  • 150 g tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 stroužek česneku
  • špetka mletého kmínu
  • hladká mouka
  • sůl

Připravíme těstíčko: Brambory nastrouháme, vymačkáme z nich šťávu a okamžitě je spaříme vroucím mlékem. Okmínujeme je, přidáme špetku soli a promícháme je s nastrouhaným sýrem, vejci a utřeným česnekem.

Řízky naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce, namočíme do bramborového těstíčka a poté obalíme ve strouhance.

Takto připravené řízky pozvolna osmažíme z obou stran v rozpáleném tuku.

Jaroslav Holý, Melč

Foto Jiří Poláček