Cuketa je velmi zdravá a univerzální zelenina, která pomáhá i při hubnutí. Původem je z Itálie, kde vznikla šlechtěním, a proto se jí říká cuketa neboli cukina, z italského zucchini. Předchůdci cuket byly spolu s kukuřicí a boby základní stravou původních obyvatel amerického kontinentu. U nás začínala být cuketa populární v 80. letech minulého století a nyní si bez ní už ani nedokážeme představit naší zahrádku.

Recept na cuketové řízky

Budete potřebovat 100 g sýru, čtyři vajíčka, pepř, sůl, lžičku sušené cibule, 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky a cuketu. Nejdříve si nastrouhejte najemno sýr, nejlépe goudu. Do něj vyklepněte všechna vajíčka, opepřete, přidejte cibuli, osolte a vše vidličkou důkladně zamíchejte. Na talíři smíchejte mouku se strouhankou. Cuketu si oloupejte a nakrájejte na 1 cm široké plátky. Osolte plátky z obou stran a ponechte hodinu odstát, aby cuketa vypustila přebytečnou vodu. Po uplynulé době usušte cuketové plátky v utěrce. Poté je nejdříve namočte v sýrové hmotě a následně v mouce se strouhankou. Proces opakujte dvakrát. Smažte z obou stran dozlatova. Kouknout se můžete také na video, kde je celý postup receptu podrobně ukázán.

Zdroj: Youtube

Co k cuketovým řízkům?

Díky tomuto receptu zjistíte, že i vegetariánská jídla jsou velmi chutná. Maso vám chybět rozhodně nebude, pokud ovšem nejste vysloveně masový typ. Cuketové řízky můžete jíst buď samotné, anebo si k nim lze uvařit brambory, které dochutíte čerstvou petrželkou. Obecně bramborové přílohy jsou skvělou variantou k cuketovým řízkům, především pak také kaše nebo bramborový salát.

Působení cukety na tělo

V cuketě se vyskytuje provitamin A, který je velmi dobrý na zrak a zároveň brání vzniku šerosleposti. Zbystřit by měli také ti, kteří mají potíže se střevy. Cuketa totiž pomáhá hojit střeva, tenké i tlusté. Pomůže tak lidem s Crohnovou nemocí, ulcerózní kolitidou, či s jinými trávicími obtížemi. Je rovněž vhodná pro diabetiky, jelikož nemá příliš kalorií a navádí glykémii správným směrem.

Hořké cukety nekonzumujte!

Jestliže zjistíte, že má cuketa hořkou chuť, určitě se jí zbavte. Mohla by se v ní vyskytovat jedovatá hořčina cucurbitacin, jež by vám mohla způsobit nevolnosti a průjmy. Tato látka vzniká v plodech, když je velké horko a sucho. Bohužel ani tepelnou úpravou hořkost nezmizí.

Zdroje: shop.culinabotanica.cz, styl.instory.cz, vareni.cz, youtube.com