Zdroje: YouTube.com, apetitonline.cz

Do české kuchyně postupem času prosáklo mnoho zahraničních receptů, které Češi převzali za své a různě si je poupravili. Jedním z nich je i typický italský pokrm rizoto. Na rozdíl od Italů si Češi celý postup značně zjednodušili a originální ingredience nahradili mnohem levnějšími místními surovinami. A rozhodně nešlápli vedle. České rizoto má totiž mnoho příznivců, kteří na něj nedají dopustit.

Originální italské rizoto

Typické italské rizoto má specifický styl přípravy. Používá se při ní jen kulatozrnná rýže, která se vaří ve vývaru s bílým vínem do doby, dokud nezměkne a nezhoustne. Následně se do rizota přidávají další suroviny jako mořské plody, různá pesta, houby anebo maso. Na talíři se pak italské rizoto zasypává parmezánem.

Právě ve své konzistenci se liší italské rizoto od toho českého. České je totiž podstatně sušší, prakticky až sypké. Také se při jeho přípravě rozhodně nepoužívá bílé víno a na talíři se namísto parmezánu zasypává strouhaným eidamem.

České socialistické rizoto

Detailní postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Česká verze oblíbeného italského jídla se začala podávat už v dobách socialismu a od té doby na své popularitě prakticky vůbec neztratila. Vždy vlastně šlo o jeden z nejoblíbenějších pokrmů různých závodních jídelen a restaurací. Nechybí v něm hrášek, mrkev, kukuřice a pochopitelně ani sýr eidam.

Rýži dobře propláchněte

Na začátku si dejte vařit 200 gramů rýže parboiled. Ještě předtím ji ale dobře propláchněte, aby se z ní vyplavil škrob. Díky tomu nebude rýže lepivá a rizoto bude příjemně suché. Jakmile dáte rýži vařit, pusťte se do přípravy masové směsi.

V pánvi si rozehřejte 25 gramů sádla a na něm osmažte 1 najemno nakrájenou cibuli. Dále si nachystejte maso. Budete potřebovat 400 gramů kuřecích prsou, které si nakrájejte na menší kostičky. Přidejte je do pánve k cibuli a maso orestujte. Jakmile je maso dozlatova osmažené, osolte ho, opepřete a zasypte 1 lžičkou sladké mleté papriky. Promíchejte a ihned přilijte do pánve 300 mililitrů zeleninového nebo masového vývaru.

Rizoto s eidamem

Nakrájejte si na kostičky dvě větší mrkve, přidejte je k masu do pánve a pár minut zvolna vařte ve vývaru, aby mrkev změkla. Zároveň se i vývar z velké části odpaří, což je žádoucí. Když je mrkev měkká a vývar takřka pryč, vmíchejte do směsi 300 gramů sterilovaného hrášku a 300 gramů sterilované kukuřice. Nakonec masovou směs promíchejte s uvařenou rýží a můžete podávat. Ideálně s pomocí naběračky, abyste z rizota na talíři vytvořili typické kopečky, které pochopitelně zasypte nastrouhaným sýrem eidam. Dobrou chuť.