Křehké rohlíčky: Dobrota ke kávě i čaji
Křehké rohlíčky pěkně vypečené a jemné se hodí nejen ke kávě, ale rozhodně i čaji nebo sklenici mléka. Jsou sice sušší, ale je to daň za křehkost, která je jinak nedosažitelná. Těsto obsahuje hodně tuku, takže si promyslete, zda použijete máslo či jiný kvalitní tuk, někdo se nezdráhá místo másla použít i margarín. Vláčná a velmi chutná je ale rozhodně jablečno ořechová náplň, na které nemusíte šetřit.
Křehké ořechovo-jablečné rohlíčky vám představí také autorka tohoto příspěvku z YouTube kanálu Evelina. Podívejte, jak je dělá ona.
Co budete na rohlíčky potřebovat?
Jak na věc? Dopředu si připravte těsto, které je nutné nechat alespoň půl hodiny odležet. Může rozhodně zůstat v lednici i déle, například přes noc. Těsto vznikne spojením 225 g hladké mouky, 150 g měkkého másla nebo jiného tuku a 100 g zakysané smetany.
Už z výčtu ingrediencí je jasné, že těsto bude křehoučké. Vypracujte jej robotem nebo rukama, ale pamatujte, že v teplých rukou se bude více lepit, protože se bude tuk teplem dlaní rozpouštět. Pracujte proto svižně. Uvidíte, že vypracovat těsto není veliký problém. Před dalším zpracováním jej uložte do lednice.
Následně je nutné připravit ořechovou náplň. Tato je navíc s jablky. Autorka příspěvku používá rozvařená jablka, jistě můžete použít i hutnější povidla nebo kupte jednoduše přesnídávku.
Do náplně patří tedy 200 g jablečné přesnídávky a 230 g nasekaných ořechů podle vašeho výběru. Vidíte, že si ani s volbou ořechů nemusíte dělat hlavu a autorka používá dokonce směsku. Proč ne?! Vždy je ale ochutnejte, zda nejsou žluklé.
Do náplně rozhodně patří také cukr, ale ten přidávejte až na konec podle sladkosti jablečné přesnídávky, rozvaru nebo povidel. Pokud máte raději karamelovější chuť, která se k jablkům i ořechům náramně hodí, můžete zvolit hnědý cukr nebo přímo tekutou melasu. Směs promíchejte. Měla by se spojit v hustou kaši, kterou stačí krátce provařit, aby se cukr rozpustil.
Jak připravit křehoučké rohlíčky?
Zaležené těsto rozválejte do tenka. Neobsahuje kypřidla, a proto nijak nezvětší svůj objem. Nakrájejte jej rádýlkem nebo suchým nožem na trojúhelníky. Vyhýbejte se přílišnému kontaktu rukou s těstem, aby opět příliš nezměklo. Těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na velikost pizzy. Každé kolo těsta rozkrájejte na osm stejných trojúhelníků.
Ke krátké straně každého trojúhelníku dejte lžíci náplně. Kraji trojúhelníku náplň mírně přetáhněte, aby nevytékala ven a zarolujte trojúhelník až k tenké špičce. Jak na to, jste viděli v příspěvku.
Rohlíčky pečte v rozpálené troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi patnáct minut a 180 °C. Ještě teplé je sypejte moučkovým cukrem a servírujte.
Zdroje: toprecepty.cz, idnes.cz