Myslíte si, že rohlíková omeleta je vtip? Ne, není! Stačí několik straších rohlíků, nějaká ta bylinka, šunka, sýr, samozřejmě vajíčka a zázrak je na světě. Nejenže zužitkujete přebytečné rohlíky, ale navíc rychle a levně nasytíte celou rodinu.

Do rohlíkové omelety je skvělé přidat medvědí česnek. Když není právě jeho sezóna, klidně použijte sušený. Medvědí česnek je totiž velmi zdravý a tělu prospěšný. Jeho sezóna je na jaře a v určitém období ho můžete natrhat v přírodě, kde je vlhko a v létě stín. Dávejte si však pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkou, která je jedovatá.

Nespleťte si medvědí česnek s konvalinkou

Medvědí česnek je léčivý. Snižuje vysoký krevní tlak, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje průtok krve. Také posiluje imunitní systém, paměť a má antiseptické účinky. Medvědí česnek pomáhá i s léčbou kašle.

V omeletě má své místo dále šunka od kosti, která je kvalitní a její výběr je správná volba. Dobrá šunka obsahuje bílkoviny a zásobuje tělo aminokyselinami. Ty jsou významné především pro děti. Kvalitní a zdravá šunka by měla mít více jak 90 % masa, tuku mezi 3 až 5 procenty a soli méně než 2,5 procenta.

Nejdůležitější jsou však v rohlíkové omeletě vajíčka. Ta by měla být domácí nebo bio. Přece jen je to na jejich chuti znát. Vždy se tedy podívejte, jak byly slepice, které je snesly, chovány a v jakých podmínkách žily. Poslední ingrediencí jsou starší rohlíky.

Rohlíková omeleta s medvědím česnekem

Na přípravu rohlíkové omelety s medvědím česnekem budete potřebovat 4 vajíčka, 2 starší rohlíky, 100 gramů šunky od kosti, hrst medvědího česneku, půl lžičky soli, 50 gramů uzeného strouhaného sýra a 3 lžičky oleje.

Rohlíky nakrájejte na tenké nudličky a osmahněte do zlatavé barvy. Vejce rozšlehejte spolu se solí, přisypte šunku a nakrájený medvědí česnek. Nalijte směs na pánev a na mírném plameni propékejte pod pokličkou asi deset minut. Pár minut před podáváním posypte sýrem.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.abecedazahrady.cz, www.zena-in.cz