Vosí hnízda jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví, připravují se krátce před svátky, protože patří mezi ty nepečené. Často se však stává, že v předvánočním shonu už na ně prostě nezbyde čas. Proč si je tedy nepřipravit v klidu, teď, během zimních měsíců a podávat je jako sladkou tečku po obědě k čaji nebo kávě? S naším videonávodem vám to půjde od ruky.
Vosí hnízda
Suroviny:
Na korpusy
250 g piškotů + na základ
200 g moučkového cukru
140 g změklého másla
1 lžíce kakaa
4 - 6 lžic rumu
krupicový cukr na formičky
Na náplň
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
4 lžíce rumu
Postup:
Piškoty rozmixujte najemno, v míse smíchejte s máslem, cukrem, kakaem a rumem a vypracujte nelepivé, ale vláčné těsto.
Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a na závěr zašlehejte rum.
Formičku pečlivě vysypte cukrem, namačkejte do ní těsto a koncem vařečky vytvořte důlek.
Ten pak pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou vyplňte krémem a přiklopte celým piškotem. Takto pokračujte, dokud těsto nespotřebujete. Hotová vosí hnízda skladujte v chladu a suchu.
Nepečená lahodná roláda z těsta na vosí hnízda
K těstu na vosí hnízda stačí přidat jen trochu mléka, aby těsto zůstalo celistvé a při zatočení se nedrolilo. Do krému pak přidejte kokosovou moučku, která zajistí, že bude mít pevnější konzistenci.
Suroviny:
Na tmavou vrstvu
200 g moučkového cukru
60 g kakaa
390 g piškotů
10 lžic mléka
3 lžíce rumu
Na světlou vrstvu
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
150 g jemně mleté kokosové moučky
rum dle chuti
Postup:
Piškoty rozmixujte najemno, smíchejte s cukrem, kakaem, rumem a mlékem. Vypracujte vláčné těsto a mezi dvěma mikrotenovými sáčky jej rozválejte na 2 obdélníky. Poté je uložte na 10 minut do lednice.
Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte s cukrem a moučkou a zakápněte rumem. Krém rozetřete na obdélníky kakaového těsta, pomocí mikrotenu zatočte do rolády. Vložte do lednice a nechte ztuhnout do druhého dne. Podávejte nakrájené na plátky.