Diskutujte: Chodíte na houby? Máte nějaký oblíbený recept nebo tip? Podělte se s ostatními o své zážitky!

S trochou nadsázky se dá říct, že tento týden můžete do lesa na houby chodit s kosou. Prý najde i ten, kdo je přesvědčený, že na houbu musí napřed šlápnout, aby ji vůbec viděl.

Pokud patříte mezi houbařské začátečníky, připravili pro vás kolegové z webu www.dumazahrada.cz celý houbařský Speciál. Hned jeho první dva díly se vám v lese budou náramně hodit.

Přečtěte si Základy houbaření a dozvíte se například, co nesmíte doma zapomenout, jak se obléknout, jak houby čistit a jak se na houbách chovat.

Přečtěte si Houbařský základ - Zajímavosti a pověry a zjistíte, že houba dokáže vyprodukovat až 20 miliónů výtrusů za hodinu! Mykologové zároveň dodávají, že houby se "potřebují" vysemenit a čekají vždy jen na ideální příležitost (dostatek vlhka a tepla). Tu teď poprvé od začátku prázdnin mají, takže prý porostou jako divé.

Za redakci kafe.cz přidáváme recept na báječný houbový koláč a také doufáme, že své letošní úlovky vložíte do galerie v rámci naší soutěže Fotíme léto. Pochlubte se:-), ať máme co pozitivně závidět.

Houbový koláč s bryndzou

Co budete potřebovat: Na těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, sůl a mléko. Na potření: 1/2 rajského protlaku, cukr, sůl, trochu mléka. Na náplň: směs různých lesních hub, česnek, cibule, červená paprika, pórek, zelená paprika, 15 dkg anglické slaniny 10 dkg bryndzy

Postup:

  • Vypracujte hladké těsto jako na buchty dobrým propracováním všech ingrediencí. Těsto rozprostřete na pečicí papír.
  • Smíchejte rajský protlak, trochu mléka, sůl a pepř a potřete jím těsto.
  • Na pánvi osměhněte cibulku, anglickou slaninu a česnek, přidejte pokrájené houby a poduste doměkka. Smíchejte s nakrájenou paprikou a pórkem. Naneste na koláč.
  • Zasypejte strouhanou brynzou a v troubě předehřáté na 150 stupňů pečte do chvíle, kdy bude mít koláč zlatavé okraje.