Brambory jsou snad nejuniverzálnější ingrediencí ve všech kuchyních světa. Dají se udělat na všechny různé způsoby. Můžete je dát vařit, péct, smažit, rozšťouchat, nastrouhat, je možné je udělat jak nasladko, tak naslano.
Možnosti jsou zkrátka naprosto nekonečné. A aby se vám z brambor zamotala ještě více, existují různá barevná provedení brambor. Jsou bílé, žluté, červené, a každá chutná jinak, a také se dá jinak použít. Podívejte se na různé druhy barevných brambor.
Youtube video o různých druzích brambor, najdete na kanále Český rozhlas Dvojka - Podcasty:
Barevné brambory
Začněme s klasickými žlutými bramborami, přesně s těmi, které jste zvyklí obvykle používat. Žluté brambory jsou nejoblíbenější, jelikož patří do takzvané univerzální kategorie. Poté existují ještě voskové brambory, což jsou druhy, které obsahují málo škrobu a mají vlhkou a krémovou dužinu a škrobové brambory, které mají suchou moučnou dužinu a obsahují vysoký obsah škrobu.
Univerzální brambory jsou zkrátka něco mezi. A to jsou přesně žluté brambory. Dají se tudíž připravit na každý existující způsob a vždy budou chutné.
Co se týče bílých brambor, ty už univerzální nejsou. Spadají pod škrobový druh, což znamená, že se skvěle hodí například na rmutování, pečení nebo smažení.
Tyto brambory poznáte tak, že jsou velké, mají tmavě hnědou slupku a jejich dužina je světle bílá. Na pečení jsou naprosto ideální, jelikož mají křupavou slupku a dužina uvnitř je nádherně nadýchaná. Také se často používají při výrobě hranolků.
Červené brambory
A poslední barevnou hlízou na dnešním menu jsou červené brambory. Ty jsou voskové, což znamená, že neobsahují mnoho škrobu a jejich dužina je krémová a světle bílá. Slupka je zbarvena do červena.
Dají se skvěle využít na vaření, pečení, rmutování a opékání, jelikož si díky vysoké vlhkosti při vaření drží tvar. To znamená, že šťouchané brambory z nich uděláte velice složitě a hladkou krémovou bramborovou kaši už vůbec ne.
Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, www.selenella.it, vubhb.cz, potatogoodness.com