Rozmarýn si zamilujete nejen pro jeho výraznou chuť, pro zdravotní benefity (působí proti nadýmání, zlepšuje trávení, má dezinfekční účinky, působí proti alergiím, ovlivňuje dýchací potíže), ale i pro jeho variabilní kuchyňské využití. Snítky svažte k sobě a použijte je coby mašlovačku. Nebo je namočte do vody a použijte místo špejlí na špízy. Ochuťte jimi hrubozrnnou sůl (k použití v kuchyni, ve vaně i jako fajn dárek), naložte je do oleje i octa.

A nesmíme zapomenout ani na čaj ze sušeného rozmarýnu nebo na rozmarýnovou limonádu z toho čerstvého… Pokud chcete rozmarýn ještě s něčím zkombinovat, tak jsou skvělé meruňky, maliny a okurka. Jeho skvělým parťákem je česnek, v kombinaci s dalšími bylinkami (tymián, šalvěj…) ho najdete v balíčku s názvem provensálské bylinky.

Tahle velmi aromatická bylinka vyzní nejlépe v jednoduchých úpravách

Přidejte rozmarýn k bramborám (se lžičkou sádla pečte na 180 stupňů dozlatova) nebo k zelenině (lepší je v tomhle případě olivový olej). Dodá chuť dušeným masům stejně jako těm pečeným a grilovaným. Pokud jste velcí milovníci téhle výrazné bylinky, pak si zamilujete plátky krůtího masa s krustou ze strouhanky, parmazánu a rozmarýnu, případně rozmixovaných vlašských ořechů a rozmarýnu (to ladí i k vepřovému).

Jestli fandíte zelenině, zkuste příště rozmarýnem ochutit obyčejné lečo stejně jako polévku z rajčat nebo pokrm z lilků. Skvěle ladí i s olivami.

Dorada s rozmarýnem

Dvě snítky rozmarýnu zasuňte do dutiny břišní celé dorady (použít ale klidně můžete i jinou rybu – pstruha nebo třeba pražmu), přidejte plátek citronu, dva stroužky česneku. Zevnitř i zvenčí osolte, uvnitř i lehce opepřete. Upečte v troubě nebo grilujte.

Zdroj: Časopis Kondice