Mražené nebo čerstvé?

Pokud máme dobře dostupné kvalitní čerstvé maso, pak je zbytečné jeho mražení. Skladování masa v chladničce usnadňuje kvalitní vakuové balení. Nejkvalitnější druhy masa, především vyzrálého hovězího, se vakuově zabalená už prodávají. S pomocí speciálních přístrojů si můžeme vakuově maso zabalit i doma, případně požádat při nákupu obsluhu v řeznictví. Jsou však situace, kdy skladování v mrazáku přijde vhod. Využívají jej nejen chovatelé drůbeže, myslivci ale také ti, kteří chovají prase, popř. výhodně koupí jeho část.

Abychom si na rozmrazeném mase co nejvíce pochutnali, mělo by být nejen kvalitní, ale také správně zamrazené a skladované (tj. ve vhodném obalu a teplotě) po odpovídající dobu. Doporučená doba pro uchování zakoupeného zmrazeného masa v domácích podmínkách:

  • *** -18 °C do data minimální trvanlivosti, záleží na druhu masa a velikosti porcí (syrové maso by mělo být skladováno v mrazáku maximálně 6 měsíců, u některých druhů masa kratší.)
  • ** -12 °C - maximálně 1 měsíc
  • * -6 °C - maximálně 1 týden

Nezapomeňte: Syrové maso (ani jiné výrobky) už nikdy znovu nezmrazujeme. Jedinou výjimku představuje skutečnost, že z něj připravíme hotový pokrm. Pak jej můžeme vychladit a zamrazit. Následné skladování by však nemělo přesáhnout 2 měsíce. Tohle je věc, ve které chybuje většina lidí. Domnívají se totiž, že zamrazené maso lze skladovat libovolnou dobu.

Nejrychlejší rozmrazování

Tento způsob je asi nejrychlejší, ale nikoli nejlepší. Ideální je použít speciální programy, kterými jsou mikrovlnné trouby vybaveny. Na základě druhu či charakteru masa (vcelku, větší kusy, malé kousky) a jeho váhy je možné využít šetrné programy. Pro zlepšení výsledku je dobré alespoň v polovině procesu potravinu obrátit. Při tomto způsobu rozmrazování hrozí nebezpečí, že se krajní části začnou vařit a výsledný pokrm nebude tak chutný, jako kdyby se maso rozmrazovalo pomaleji.

Nejčastěji doporučované

Asi nejčastěji se doporučuje rozmrazovat maso v chladničce. Půl kila masa potřebuje k rozmrazení 5 hodin. Při pokojové teplotě toto množství rozmrzne již za 3 hodiny, ale hrozí nebezpečí růstu škodlivých bakterií. Zmrazené potraviny jsou bezpečné, ale když se začínají rozmrazovat a jejich teplota stoupne nad 4 ° C, bakterie, které byly přítomné před zmrazením, se mohou začít množit. Proto maso rozmražené tímto způsobem musí být vždy dostatečně tepelně upravené. Samozřejmě vždy záleží na porcování masa – plátky rozmrzají rychleji, než velké kusy.

Nejšetrnější rozmrazování

Pokud chcete zachovat co nejvíce kvalit rozmrazovaného masa, pak respektujte tradiční způsob rozmrazování – ve studené vodě. Maso v bezpečně uzavřeném obalu vložte do mísy se studenou vodou. Sáček musí být ponořen do studené pitné vody, kterou musíme každých 30 minut měnit. Malé balíčky masa nebo drůbeže (cca 0,5 kg) se rozmrazí přibližně za hodinu, větší balíčky (1,5-2 kg) za 2-3 hodiny. U krocanů bychom měli počítat s 1 hodinou na každých 0,5 kg hmotnosti. Celý princip je založený na tom, že voda vede teplo daleko lépe a rychleji než vzduch. Proto se proces rozmrazení značně urychlí. Vložením masa do studené vody zabráníte růstu nejrůznějších bakterií. Po řadě pokusů s rozmrazováním potravin doporučují švédští věci tento způsob jako nejvhodnější.

Metoda FIFO nejen pro profíky

Zkratka FIFO znamená First in, First out. Tuhle metodu bychom měli využívat i při domácím hospodaření s potravinami. Zdůrazňuje, že nejprve je třeba konzumovat jídlo, které jsme zakoupili nejdříve. V praxi to znamená, že suroviny, které mají být použity umístíme tak, aby je bylo možné snadno najít. Naopak nové zásoby vždy ukládáme za ty stávající, aby byly použity ve správném pořadí. Nicméně čas od času je vhodné provést malou domácí inventuru a zkontrolovat, zda někde nezůstalo zapomenuté něco příliš dlouho. Samozřejmostí by mělo být označení druhu skladované potraviny, datum jejich uložení a doporučené datum spotřeby.