Spoustu věcí v domácí kuchyni děláme tak, jak jsme léta zvyklí a ani příliš nedumáme nad tím, zda je to tak správně či zda by to nešlo dělat lépe. K takovým věcem patří rozmrazování masa. Zvlášť hrubé chyby lidé dělají, když zapomenou maso vyndat včas z mrazáku a snaží se proces rozmrazování urychlit.

Při rozmrazování musí být potraviny vystaveny takovým teplotám, které nevedou k ohrožení zdraví, tj. neměly by přesahovat +4 °C. Nejméně vhodné je tedy rozmrazování při pokojové teplotě, popř. umístění masa na zdroj tepla. Naopak je možné k tomuto způsobu využít chladničku. V ní bychom však neměli nechávat rozmrazené maso příliš dlouho. Jakmile jednou dojde k rozmrazení potraviny, je třeba ji zpracovat, opětovné zmrazení nepřichází v úvahu.

Rozmrazování ve vodě

Pro stravovací zařízení platí, že k rozmrazování lze využít tekoucí pitnou vodu při teplotě nepřevyšující +21 °C, tento proces by neměl přesáhnout 4 hodiny. Samozřejmostí je, že bude maso uložené v nepropustném obalu. V domácích podmínkách můžeme zabalené maso ponořit do hrnce s chladnou vodou, kterou budeme nejpozději po půl hodině vyměňovat. Z důvodu nebezpečí množení škodlivých organismů bychom nikdy neměli proces rozmrazování urychlovat ponořením do teplé či dokonce horké vody.

Mikrovlnku nezatracujte, ale...

Rozmrazování za pomoci mikrovlnné trouby někdo zavrhuje úplně. Pokud je vybavena vhodným programem pro šetrné rozmrazování, pak ji k tomuto účelu využít můžeme.

Samozřejmostí by mělo být, že v průběhu rozmrazování maso kontrolujeme, popř. obracíme, aby docházelo k co nejrovnorměrnějšímu rozmrzání. Po důkladném rozmrazení by však měla bezprostředně následovat tepelná úprava. Obdobně to platí pro elektrické trouby, u kterých je speciální rozmrazovací program.