Božena Němcová byla a stále je jednou z nejvýznamnějších českých spisovatelek. Byla nedílnou součástí Národního Obrození, a díky ní máme Babičku, pohádky, nebo například několik jejích slavných povídek.

Co ale takoví slavní lidé ve svých dobách jedli? Zrovna Božena Němcová milovala Rumfordskou polévku. Byla známá jako jídlo chudých, ale vaří se dodnes. Tuto přezdívku měla především proto, že se podávala hlavně ve věznicích, sirotčincích a domech, které nepatřily lidem z bohatších sociálních vrstev.

Tato polévka sloužila k tomu, aby lidem dodávala sílu, je tudíž velice výživná. Můžete si ji také připravit, podívejte.

Video recept na hadrovou polévku najdete na Youtube kanále Jan Hacker:

Zdroj: Youtube

Rumfordská polévka

Polévka pro chudé chce kupodivu značné přípravy. Večer před vařením polévky si vezměte 3 hrsti loupaného půleného hrachu a 3 hrsti krup. Dejte je do 2 oddělených misek a do misek dejte vodu. V daný večer si ještě připravte kuřecí skelety.

Omyjte je, posolte a opepřete, a společně s 1 rozkrojenou neloupanou cibulí je dejte do pekáčku. Podlijte trochou vody a upečte.

Druhý den se můžete pustit do krájení ingrediencí. Nakrájejte 1 velký oloupaný brambor, 2 mrkve a polovinu malého celeru. Opečené skelety dejte i s výpekem a cibulí do hrnce, společně se zeleninou.

Nakrájejte si ještě nadrobno zhruba 5 centimetrů zázvoru a 2 stroužky česneku, a také je přidejte do hrnce. Pro velký úspěch přidejte i propláchnuté kroupy, hrách a zeleninu. Vařte doměkka.

Polévka pro chudé

Jakmile jsou brambory a zelenina uvařené, můžete vyndat skelety. Oberte je a přidejte do polévky maso. Míchejte a ochutnávejte.

Podle potřeby pak můžete přidávat sůl a pepř. Pro výraznější chuť můžete také přidat čerstvý nastrouhaný, nebo klidně i sušený zázvor. Několik minut před koncem vaření si nasekejte čerstvou petrželku a ozdobte s ní polévku, až bude hotová.

Související články

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.novinky.cz