Než nabídnu můj oblíbený návod, jak připravit rybu na grilu, musím zdůraznit velmi důležité obecné pravidlo: grilovat neznamená upravovat pokrmy na vysokém žáru, což u ryb platí dvojnásob. Mírné, sálavé teplo je pro jejich přípravu nejlepší. Zachová totiž šťávu uvnitř masa, což je podstatné nejenom pro chuť grilovaných ryb.

Zauzený pstruh na indiánský způsob

Pstruhy a menší ryby vcelku a větší porce ryb nejraději připravuji po indiánsku, tedy pozvolným zauzením na grilu vybaveném krytem nebo velkou poklici. Předem osolené ryby doplním snítkami rozmarýny, šalvěje a tymiánu a nechám je zakryté na mírném (vedlejším) teple (kolem 100 °C) zvolna prohřívat. Pokud jsou v grilu žhnoucí uhlíky či brikety, vložím na ně předem namočené štěpky dřeva vhodného k uzení, které zakrytý prostor naplní dýmem a přibližně po dvaceti minutách může začít hostina. Jestliže nemáte možnost ovonět ryby doutnajícím dřevem, ve vodě rozpusťte uzenou sůl s troškou tmavé sójové omáčky a v tomto láku ryby nejprve nechte odležet. Pak je osušte a vložte s bylinkami na mírný gril, případně zakryjte alobalem a zvolna je upečte.

Rybí biftečky

Čisté filety z libovolných ryb (500 g), nakrájejte na malé kousky přidejte k nim jednu větší najemno nastrouhanou uvařenou bramboru, jedno vejce, lžíci škrobu a hromádku jemně nasekaných bylinek, případně i trochu prolisovaného česneku a pomletého kmínu. Věřte mi, že tak máte zaděláno na potlesk. Takto nejraději připravuji kapra nakrájeného i s kůží na tenké proužky asi dva milimetry silné. Tím překrájím drobné kůstky, které pak v upečeném karbanátku „zmizí“. Nic nebrání takto nakrájet i obyčejné rybí filé nebo lososa či jiné ryby.