Nemáte času nazbyt a chcete rodině nabídnout plnohodnotný a chutný pokrm? Řešením je osvědčený rychlý recept, který nedá moc práce a jistě s ním doma sklidíte náležitý úspěch. Jedním z nich jsou dozajista vynikající rybí karbanátky podle špičkového českého šéfkuchaře, autora mnoha kuchařek a moderátora televizních pořadů Zdenka Pohlreicha.

Jak připravit rybí karbanátky se podívejte se na YouTube videu na kanálu hilcd: 

Zdroj: Youtube

Karbanátky pokaždé jinak

Kdo by nemiloval karbanátky! Jedná se o klasiku, které jen tak nikdo neodolá. Připravovat je však nemusíte jen z vepřového nebo hovězího mletého masa. Zajímavou variantou je i maso králičí, drůbeží, jehněčí, skopové nebo také rybí. Na posledně jmenované lze využít jakoukoliv bílou rybu.

Zdeněk Pohlreich s oblibou využívá tresku. Jedná se nejen o jednu z nechutnějších ryb, ale navíc není ani finančně náročná. Ale jak šéfkuchař dodává: „Karbanátky se dělají v obrovské spoustě variant, a tak lze použít i jakoukoliv bílou rybu.“ Připravit je můžete také ve vegetariánské verzi ze zeleniny, hub nebo luštěnin. Zpravidla se smaží v tuku na pánvi, ale pokud chcete dietnější variantu, můžete je upéct i v troubě.

Rybí karbanátky z tresky

Pokud máte tresku zmrzlou, rybí filety nejprve rozmrazte. Budete potřebovat asi tak 600 g rybího masa, které zbavte přebytečné vody a posléze ho pokrájejte nadrobno. Dále si pokrájejte na kousky i 2 čerstvé housky, které můžete také nahrubo rozmixovat. Obě ingredience vložte do mísy a přidejte k nim 2 posekané celé jarní cibulky, 1 polévkovou lžíci hladkolisté petržele a 2 celá syrová vejce. Vše řádně promíchejte, aby se veškeré suroviny vzájemně propojily a dochuťte solí a pepřem.

Tvořte karbanátky

Z připraveného rybího těsta postupně vytvořte 8 až 10 placiček o výšce 2 cm a uložte je na cca 10 minut do lednice.

Můžete začít smažit

V pánvi si rozehřejte trochu rostlinného oleje a poté na něm postupně opečte každý rybí karbanátek z každé strany cca 3 minuty. Ve výsledku by měly být všechny karbanátky krásně zlatavé a uvnitř i dokonale propečené. Z každého kusu vysajte po smažení přebytečný tuk papírovou utěrkou.

Tip na závěr

Pokud nechcete, aby se vám rybí karbanátky rozpadaly, nikdy rybí maso nemelte, ani nemixujte. Je velmi jemné a zbytečně byste ho znehodnotili. Rybu je vždy vhodnější pouze jemně pokrájet či nasekat ostrým nožem.

Související články

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz, www. michaelarau-dobrouchut.eu