K zahájení štědrovečerní večeře se tradičně servíruje rybí polévka. U nás se nejčastěji připravuje z kapra, který je symbolem plodnosti, hojnosti a bohatství. Jak ji udělat správně, aby měla prvotřídní kvalitu a zachutnala celé rodině? Zkuste osvědčené triky a rady.
Jak připravit rybí polévku se zakysanou smetanou se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Madeta:
Jak na chutnou polévku z kapra
Výsledná chuť polévky se odvíjí od všech použitých surovin, které by měly být čerstvé a kvalitní. K přípravě se využívá hlava kapra, ale vždy předem odeberte žábry, které by v polévce nepříjemně zhořkly. Využijte z kapra celý zbylý skelet i případné odřezky, stejně tak mlíčí a jikry.
Pestrý výběr zeleniny
Polévce dává chuť i zelenina, a tak s ní nešetřete. Hodí se nejen běžná kořenová jako je mrkev, petržel a celer, ale využít lze i kedlubny nebo brokolici. Určitě zpracujte i veškerou zeleninovou nať, kterou nechte společně s ostatními ingrediencemi později povařit. Do základu použijte i cibulku a česnek, které dají polévce ten správný říz a příjemnou vůni.
Koření
Rybí polévku je potřeba dochutit a ovonět i suchým kořením, použít můžete bobkový list, nové koření či celý pepř. Do základu lze také nastrouhat trochu muškátového oříšku a podlít ho bílým vínem.
Jak dlouho vařit
Polévku vařte na mírném stupni plotýnky do změknutí hlavy kapra, zpravidla se jedná o dobu 20 až 40 minut. Maso by mělo jít později volně odebrat od kostí.
Jak polévku zahustit
Nejčastěji se rybí polévka zahušťuje světlou jíškou. Ve chvíli, kdy restujete zeleninu na másle, poprašte ji v závěru dávkou mouky, postupně ji opražením zahustěte v jíšku a vše zalijte kapřím vývarem. Tento způsob dodá polévce nejen správnou chuť, ale i příjemnou konzistenci.
Na závěr tip na tajemnou ingredienci
Pokud chcete podávat na štědrovečerní stůl opravdu tu nejdokonalejší rybí polévku, zjemněte ji ještě smetanou a posypte čerstvě pokrájenou zelenou petrželkou. Výsledek bude přímo famózní.
Zdroje: www.kucharidodomu.cz, www.toprecepty.cz, www.receptynakazdyden.cz