Bublanina je evergreen

Jak na jednoduchou bublaninu s rybízem, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Tvarožník s černým rybízem

Polohrubá mouka dodá pevnou strukturu a černý rybíz zase fialový nádech. Vynikající je ale i s borůvkami!

9 porcí, 50 minut

4 vejce, 180 g cukru, 250 g měkkého tvarohu, 200 g rozpuštěného másla, 200 g polohrubé mouky, kůra z ½ citronu, špetka soli, 100 g plátkových mandlí, 2 hrsti očištěného černého rybízu, tuk a mouka na vymazání formy

  1. Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu, proto si je připravte předem.
  2. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, asi 8 až 10 minut. Do tohoto základu přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte se špetkou cukru do tuhého sněhu a ten střídavě s moukou opatrně vmíchejte do těsta. Nakonec vmíchejte mandlové plátky, které předtím podrtíte v dlaních a rybíz.
  3. Formu o velikosti asi 30x30 cm vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem a rovnoměrně do ní nalijte těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova.

Rybízové madlenky

Šarmantní francouzské koláčky tvaru mušlí, to jsou madlenky. Miloval je Marcel Proust i Ludvík XV. a vy budete taky. Stačí ochutnat a propadnete jim na celý život.

asi 20 madlenek, 45 minut

2 vejce, 100 g cukru, špetka mleté vanilky (k dostání třeba v bezobalových prodejnách), 100 g rozpuštěného másla, 100 g hladké mouky, ¾ lžičky prášku do pečiva, špetka soli, kůra a šťáva z ½ pomeranče, 1 hrst odstopkovaného rybízu, tuk a mouka na formičky, moučkový cukr na poprášení

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a přidejte mletou vanilku, pomerančovou šťávu a kůru.
  2. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a solí. Do vajec za stálého šlehání přilévejte vlažné máslo. Nakonec vmíchejte i mouku a rybíz. Nechte asi 15 minut odstát.
  3. Mezitím formičky vymažte tukem a vysypte moukou. Hotové těsto (má trochu řidší konzistenci) lžící nalijte do jednotlivých formiček, nesmí ale být plné, při pečení hodně nabydou na objemu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 až 10 minut dozlatova. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Dort s rybízem a vanilkovým krémem

Dort jako stvořený pro letní narozeninové oslavy. Sladký po vanilce, nakyslý po rybízu a hotový jen o trochu déle než za hodinu.

dort o průměru 22 cm, 70 minut + chladnutí

Na korpus: 100 g změklého másla, 100 g cukru, 2 vejce, 225 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 ml mléka

Na náplň: 1 práškový vanilkový pudink, 300 ml mléka, 3 lžíce cukru, 40 g másla, 200 g polotučného tvarohu, 1 ½ hrnku červeného rybízu

  1. Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Jedno po druhém přidejte vejce o pokojové teplotě (studená vejce by máslo srazila). Nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem a mléko.
  2. Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené dortové formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut dozlatova.
  3. Vanilkový prášek rozmíchejte v asi třetině mléka, zbylé mléko dejte s cukrem zahřát do rendlíku. Když se začne blížit bodu varu, přidejte rozmíchaný prášek a za stálého míchání asi 3 minuty povařte. Pudink sundejte z plotny a chvílemi promíchejte, aby zchladnul. Pak vmíchejte kousek másla, aby zvláčněl, a vyšlehejte s tvarohem. Nakonec vmíchejte odstopkovaný rybíz.
  4. Upečený a zchladlý korpus dvakrát prořízněte. Spodní vrstvu potřete polovinou krému, přiklopte střední vrstvou, potřete zbylým krémem a přiklopte horní částí. Před podáváním nechte v chladu zpevnit.

Galetka s černým rybízem

Galetka je geniálně jednoduchá verze křehkého koláče, na který nepotřebujete žádnou formu. Ovoce se nebojte kombinovat podle toho, co právě dozrálo na zahradě!

1 galetka, 45 minut

1 hrnek hladké mouky (klidně celozrnné), špetka soli, po 45 g studeného másla a studeného sádla, 60 ml studené vody, 2 hrnky mixu černého a červeného rybízu, šťáva z ½ citronu, podle chuti 3–4 lžíce cukru, žloutek a smetana na potření

  1. Mouku promíchejte se solí a přidejte studené máslo a sádlo. Prsty (nebo v robotu) vypracuje drobenku. Přilijte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. To vytvarujte do pravidelné kulaté placky, zabalte do kuchyňské fólie a nechte v chladu asi 25 minut odpočinout.
  2. Rybíz smíchejte s citronovou šťávou a cukrem.
  3. Připravené těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru do tloušťky asi půl centimetru a pak na něj rozprostřete připravený rybíz – ponechte jen asi 4cm okraje, které následně překlopíte nebo spíš přehnete přes ovoce.
  4. Okraje potřete žloutkem smíchaným s trochou sladké smetany. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut.

Dvoubarevný koláč s rybízem

Hrnkový recept se dá upéct i na chalupě a s drobnou úpravou ho připravíte klidně i v remosce.

koláč o průměru 24 cm, 80 minut

2 hrnky hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 hrnek cukru, 120 g změklého másla, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, ½ hrnku plnotučného mléka, 1 lžíce kakaa, 2 hrnky rybízu + 2 lžíce hladké mouky na obalení, 1–2 hrsti vlašských ořechů, tuk a mouka na formu

  1. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a solí.
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Pak jedno po druhém přidejte vejce o pokojové teplotě. Druhé vejce přidejte až ve chvíli, kdy je první perfektně zašlehané. Přilijte vanilkový extrakt. Střídavě vmíchejte mouku a máslo, až vznikne hladké těsto.
  3. Asi čtvrtinu těsta odeberte do jiné mísy a vmíchejte do něj ještě kakao. Rybíz promíchejte s trochou mouky a nakonec jej s nahrubo nasekanými ořechy opatrně zapracujte do světlého těsta. Na dno formy nalijte tmavé těsto, které je díky kakau o něco hutnější. Teprve na něj nalijte světlé těsto s rybízem a ořechy.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Koláč je hotový, když do jeho středu zapíchnutou špejli vytáhnete suchou.

Klasický drobenkový koláč s tvarohem

Přes léto nikdy nemůže chybět ani na našem stole. Kyselý rybíz se se sladkou drobenkou tak náramně snoubí! A pozor, těsta netřeba.

na 1 plech, 60 minut

Na drobenku: 220 g měkkého másla, 220 g cukru, 300 g polohrubé mouky,

Na náplň: 700 g měkkého tvarohu ve vaničce, 75 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 350 ml mléka, 3 vejce, 3–4 hrnky očištěného rybízu.

  1. Tvarohy promíchejte s oběma druhy cukru a po částech vmíchejte mléko a vejce. Pokud byste je přidali naráz, šlo by to zbytečně těžko. Výsledná náplň je hodně tekutá, ale to je účel – tekutina propojí spodní část koláče.
  2. Máslo pokrájejte na kostky, přidejte cukr a mouku a vypracujte drobenku. Asi 2/3 drobenky rozprostřete na dno plechu s pečicím papírem. Na ni opatrně rozetřete tvarohovou náplň. Posypte ji očištěným rybízem a úplně navrch i zbylou drobenkou.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Po dopečení pootevřete troubu a koláč nechte vychladnout v ní.

Související články

Zdroj: časopis Receptář