Rybízový zákusek
Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Klasická rybízová bublanina a jako bonus vynikající rybízový koláč

Bublanina je česká klasika. Dělaly ji naše babičky i maminky a asi nikdy neomrzí. Náš recept je zcela klasický. Vyzkoušete ho a porovnejte s tím vaším osvědčeným.  

Bublanina

Potřebujeme 

  • 250 g tuku
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 12 polévkových lžic studeného mléka
  • ovoce (rybíz, jahody, maliny, ostružiny, meruňky, zkrátka co právě dozrálo)

Jak na to 

Tuk, cukr a žloutky utřeme. Z bílků ušleháme sníh.

Do utřené hmoty přidáme nejdříve mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe kousky ovoce a upečeme při teplotě 200 °C.

Koláč s rybízem

Potřebujeme 

  • 2 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky proslazeného červeného rybízu
  • skořicový cukr

na krém

  • 3 dl mléka
  • 80 g másla
  • 1 mandlový pudink
  • 1 vejce,
  • 150 g moučkového cukru

Jak na to 

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme moučkový a vanilkový cukr, vmícháme žloutky a po částech mouku. Těsto vlijeme do vysypané formy a upečeme ve středně teplé troubě.

Vychladlý základ potřeme krémem: Z mléka a pudinku uvaříme hustý krém a za občasného míchání vychladíme. Do mixéru přidáme máslo, vajíčko, cukr, ušleháme a vše spojíme.

Povrch pak hustě posypeme rybízem a skořicovým cukrem.

Rybízový dezert

Potřebujeme 

  • 1 lžíci želatiny
  • 5 lžic studené vody
  • 4 bílky
  • 3 lžíce pískového cukru
  • 4 lžíce hustě ušlehané šlehačky
  • 1 sáček dětských piškotů
  • 500 g rybízu (buď čerstvého, krátce povařeného v trošce vody s cukrem nebo kompotovaného)
  • rybíz a šlehačku na ozdobu

Jak na to 

Želatinu smícháme se studenou vodou a necháme alespoň 30 minut bobtnat. Pak ji zalijeme šálkem vařící vody a dobře rozmícháme. Necháme ji krátce vychladit.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a dobře rozšleháme. Pak jej spojíme se šlehačkou a vychlazenou želatinou na krém.

Na dno skleněných misek vložíme piškoty (můžeme je pokapat rumem), do každé dáme povařený nebo kompotovaný rybíz i s trochou šťávy, přikryjeme ho krémem a dáme vychladit.

Před podáváním přizdobíme každou misku lžičkou rybízu a lžící šlehačky.

Recepty připravila Blanka Snášelová

Akční letáky