Rybízová bublanina je fantastická a hotová bleskem.
Zdroj: Shutterstock

Rychlá a fantastická rybízová bublanina: Za pár minut servírujete

Rybíz je sám o sobě poměrně dost kyselý, a proto se více než na přímou konzumaci hodí na další zpracování. Výborná a naprosto jednoduchá je například rybízová bublanina, která je rychle hotová a nadchne všechny, kterým ji naservírujete. 

Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz

Léto je obdobím šťavnatého ovoce, které nám nabízí naše zahrada. Úroda ale často bývá mnohem větší, než jsme schopni rychle zkonzumovat, a tak se mnozí pouští do zavařování, výroby marmelád a do pečení. Vzhledem k venkovním teplotám, během kterých se asi jen málokomu chce trávit hodiny v kuchyni u horké trouby, jsou populární hlavně jednoduché a rychlé recepty. A nejoblíbenějším letním moučníkem je bezesporu bublanina. Dokonale chutná například s rybízem. 

Dokonalé lité těsto

Příprava bublaniny je velmi jednoduchá, a to hlavně proto, že vlastně stačí jen všechny ingredience vyšlehat společně v jedné míse, nalít na plech, nasypat ovoce a dát péct. I když i kynuté ovocné koláče chutnají skvěle, s kynutým těstem se v horku nechce pracovat snad nikomu. 

Aby ale byla i jednoduchá bublanina co možná nejlepší, je třeba se při její přípravě držet několika málo rad. V první řadě je nutné zmínit, že musíte pracovat se surovinami, které mají všechny stejnou teplotu. 

Možná jste se i vy setkali s tím, že se těsto při pečení srazilo a ve výsledku nebylo k jídlu. Pravděpodobně se tak stalo proto, že jste pracovali s vejci či mlékem přímo vytaženými z chladničky. Všechny suroviny, které běžně skladujete v chladničce, proto vyndejte na kuchyňskou linku alespoň 30 minut předtím, než se pustíte do pečení. Díky tomu budou všechny použité ingredience pokojové teploty. 

Připravte si hladké řídké těsto. Na bublaninu vyšleháme do pěny vejce s 200 gramy cukru. Zdroj: shutterstock.com

Vždy myslete na to, že je třeba nejdříve smíchat v jedné míse tekuté suroviny (případně s cukrem) a v druhé nádobě suché suroviny. Jen tak zajistíte, že se například prášek do pečiva dobře rozprostře do celého těsta. Až poté suchou a tekutou část spojte. 

I když se možná jen snažíte ušetřit čas, nikdy nevkládejte plech s těstem do trouby, která není řádně vyhřátá. Pokud tak učiníte, hrozí, že koláč v troubě nesprávně „vyběhne”, případně „nevyběhne” vůbec. 

Rybízová bublanina s drobenkou

Rybízová bublanina Drobenka krásně vyváží kyselost rybízu.  Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

300 gramů černého rybízu (lze použít i červený)

420 gramů polohrubé mouky

200 gramů cukru krupice

2 vejce

250 mililitrů mléka

125 mililitrů  oleje

1 balíček kypřícího prášku

40 gramů polohrubé mouky

40 gramů másla

80 gramů krupicového cukru

Postup:

V první řadě si v jedné míse smícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem. V jiné míse vyšleháme do pěny vejce s 200 gramy cukru, přidáme olej a mléko. Obě části těsta si dáme na chvíli stranou a připravíme si z polohrubé mouky, másla a 80 gramů krupicového cukru drobenku. 

Obě části těsta, tedy suchou a tekutou, si spojíme a dobře prošleháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu, rovnoměrně jej poklademe rybízem a všechno zasypeme připravenou drobenkou. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme zhruba 50 minut. Nakonec propečenost koláče zkontrolujeme špejlí. Je-li bublanina upečená, vyndáme ji z trouby a necháme zchladnout. A můžeme servírovat. 

Na přesný postup se můžete podívat na videu:

Akční letáky