V tomto období je trošku už nutné myslet na Vánoce. Proč? Bez dokonalého rybízového džemu se neobejde žádné linecké slepované cukroví. Mírně nakyslá chuť rybízu se skvěle doplňuje se sladkým cukrovím. Džem musí být čirý, bez kousků ovoce, připravený z čisté rybízové šťávy, aby se dobře roztíral a cukroví se nelámalo.

Přirozený pektin

Na výrobu tohoto rybízového džemu nebudete potřebovat ani žádné želírovací přípravky, je totiž zcela bez chemie. Nemusíte kupodivu přidávat ani pektinový prášek, který je zcela přírodní. Rybíz totiž obsahuje vysoký obsah pektinových látek. Připravte si tedy pouze krystalový cukr, váhu, hrnec, cedník nebo pasírovač, vařečku a samozřemě perfektně čisté sklenice s víčky.

Rybízový džem

  • Suroviny:
  • čerstvý červený rybíz
  • krystalový cukr
  • Postup:
  • Rybíz i se střapci pečlivě omyjte a nechte okapat. Následně ho na váze odvažte, abyste věděli, kolik cukru musíte použít. Počítejte, že na 1000 g ovoce budete potřebovat 600 g cukru.
  • Připravte si velký hrnec, dejte do něj rybíz a začněte vařit. Ze začátku je nutné rybíz míchat, aby se kuličky nepřipálily ke dnu hrnce. Rybíz rozvařte, doba je závislá na množství ovoce, například 4500 g trvá rozvařit asi 30 minut. Během vaření občas promíchejte.
  • Rozvařený rybíz poté přeceďte přes cedník pomocí vařečky nebo přes pasírovač přeceďte do jiného většího hrnce. Vraťte na sporák a znovu vařte. Jakmile se začne šťáva vařit, přidejte odvážený cukr. Šťávu s cukrem vařte, dokud nezačne želírovat, to vyzkoušejte kápnutím vzorku na vychlazeném talířku. Správně hustý a hotový džem je sklovitý, tmavý, houstne jak na vařečce, tak na stěnách hrnce.
  • Stáhněte z plotny a ještě horký džem naplňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout, poté otočte a skladujte v chladu a suchu.


Zdroje: Mimibazar.cz, whereismyspoon.co