Na zahradě dozrávají sladké jahody a trošku kyselé rybízy, které se skvěle hodí na pečení. Vyrobte si lahodnou jahodovo-rybízovou buchtu podle tradičního receptu. Zaručujeme, že si pochutná celá rodina.
Zdroje: www.czechspecials.cz, www.slepicarna-blog.cz
Ovocné buchty patří k létu. Kdo by nemiloval kombinaci sladkého cukru, hořké kávy a pohledu do zeleně. Recept je bleskový a zabere vám minimum času.
Rybíz a jahody – zajímavosti
Než se vám buchta upeče, můžete si přečíst pár zajímavostí o oblíbeném ovoci. Rybíz se pěstuje od 15. století. Červený se k nám dostal z Francie a Anglie. Černý naopak pochází ze severní Asie. I když bobulky rybízu připomínají rybí jikry, jeho název s rybami nemá nic společného. Pochází z arabského názvu pro druh reveně, z něhož Arabové připravovali sirup. Toto slovo pak zkomolili Španělé a vznikl tak rybíz. Jahody jsou oproti rybízu mladou plodinou. Na území Čech se začaly pěstovat až v 19. století. Díky své skvělé chuti se však velice rychle rozšířily a získaly si srdce nejednoho zahrádkáře a konzumenta. Ti možná nevědí, že nejí plody ani bobule, ale zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce.
Červený rybíz má desítky odrůd, můžete si vybírat
Jahodovo-rybízová buchta
Tento recept možná znala i vaše babička. Kombinace sladkých jahod a kyselého rybízu je jednoduše dokonalá.
Budete potřebovat:
150 ml plnotučného mléka, 22 g čerstvého droždí (1/2 kostky), 1 lžíci třtinového cukru, 2 vejce, 1 lžičku mořské soli, citronovou kůru, 100 g rozpuštěného másla (ne horkého) + na vymazání formy, 300 g hladké mouky, asi 400 g ovoce (rybíz a jahody)
Na drobenku si připravte:
80 g másla, 80 g třtinového cukru a 80 g polohrubé mouky
Jahodovo-rybízová buchta – postup
Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte cukr a nechte bobtnat 5 minut. V míse utřete vejce s cukrem, solí a citronovou kůrou. Vmíchejte rozpuštěné máslo, mouku a kvásek. Vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechte odpočinout cca 45 minut. V průběhu kynutí ho dvakrát propracujte. Pekáč vymažte máslem, zasypte moukou a nalijte nakynuté těsto. Na něj nasypte rybíz a jahody. Nyní si připravte drobenku. Všechny ingredience vložte do misky a prsty „udrolte“ malé hroudičky. Ty nasypte na ovoce. Buchtu pečte při 170 °C asi 35 minut dozlatova.
Buchta je kynutá.
Jak buchtu podávat
Sladkou tečku si můžete dát k odpolední kávě nebo čaji. Tradičně se však tato buchta servírovala s hrnkem vlažného mléka. Dětem můžete udělat kakao a vychladit ho v ledničce.