Ještě než se pustíte do vaření, je nutné cukety před vařením připravit. Jak postupovat? Řiďte se následujícími radami a rozhodně nepřeskakujte některé kroky.
- Možná je zbytečné připomínat, že cukety se musí důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, abyste odstranili nečistoty, a to i v případě, že je budete loupat.
- Poté teprve odkrojte oba konce. Některé receptury vyžadují cuketu loupat, ale není to bezpodmínečně nutné, pokud je cuketa mladá a slupka je měkká. Starší a větší cukety mohou mít tvrdou slupku a větší semínka.
- Držte se receptu, ale pro vaření lze cuketu nakrájet nebo nastrouhat různými způsoby. Můžete ji nakrájet na kostičky, na plátky nebo nudličky. Nastrouhat lze jak najemno, tak nahrubo, to v případě, že cuketu budete používat do omáček nebo dušených pokrmů. Pečete-li cuketu, nakrájejte ji na větší kousky.
- Důležitým krokem je cuketu osolit a nechat ji několik minut odstát. Vyloučí se tak nadbytečná vlhkost. To oceníte zejména v případě, že zeleninu používáte do náplní, nebo když chcete, aby zůstala křupavější.
- Větší cukety určitě zbavte semínek, nejsnazší je vydlabat je lžičkou. Semínka obsahují více vody, takže výsledný pokrm bude méně vodnatý a získá lepší konzistenci.
Cuketová omáčka s těstovinami
K vaření italské cuketové omáčky budete potřebovat asi 400 g těstovin, 650 g menších cuket, čerstvou bazalku a sůl dle chuti, dvě lžíce extrapanenského olivového olej, stroužek česneku a pepř na dochucení. Do velkého hrnce dejte nejprve vařit vodu na těstoviny. Pozor, italští šéfkuchaři přidávají sůl do vody, až když se začne vařit! Mezitím omyjte a osušte cukety, oloupejte je a poté nastrouhejte nahrubo. Osolte je a nechte odstát.
Do větší pánve nalijte olej a zahřejte ho na mírném ohni spolu s oloupaným stroužkem česneku. Jakmile se olej zahřeje, vyjměte česnek a přidejte nastrouhané a vymačkané cukety. Osolte, opepřete a za občasného míchání vařte zhruba 5 až 6 minut. Těstoviny uvařte ve vroucí vodě dle návodu na obalu a přendejte z hrnce do pánve, ideálně naběračkou s otvorem. Těstoviny neceďte. Do pánve s cuketou přidejte asi dvě lžíce vody z těstovin, vše promíchejte a asi dvě minuty povařte. Podávejte ozdobené bazalkou.
Cuketová omáčka po česku
Všímaví čtenáři jistě postřehli, že v italském receptu není cibule. I když se bílá sladká cibule v italské kuchyni často používá, pro rychlý letní recept s cuketami se do receptu nepřidává. Pokud však máte rádi omáčky připravované na cibulovém základu, vyzkoušejte cuketovou omáčku po česku v následujícím videu.