Zdroje: www.nejrecept.cz, www.youtube.com, cs.wikipedia.org

Vánočka má dlouhou tradici

Kde se vzala vánočka? Toto sladké pečivo v různých obdobách má u nás a v některých okolních státech dlouhou tradici, která sahá až do středověku. Vánočka už podle názvu patří k blížícím se svátkům, ale není to zdaleka název jediný. Dřívě se běžně říkalo húska nebo calta a od tohoto názvu se pak v různých místech ujala pojmenování podobná. Můžete tak znát vánočku i jako celetku nebo calapandu.

Pokud vás napadlo, že od celetky není daleko k Celetné ulici, pak máte úplnou pravdu. Ulice se opravdu jmenuje po pekařích – caltnéřích či caletnících.

Ačkoli se pravá vánočka plete alespoň z devíti pramenů, málokdo to opravdu umí, a tak se můžete setkat s recepty, které pracují jen se šesti, čtyřmi nebo třemi prameny. Můžete ale také podvádět a připravit vánočku z devíti pramenů tak, že ji postavíte jako pyramidu.

Základna je ze čtyř pramenů, prostředek ze tří a na vršek se položí stočené dva prameny. Aby taková vánočka držela, musíte ji na několika místech propíchnout špejlí nebo párátkem, které pak po upečení lehce vytáhnete.

Rychlá a skvělá vánočka bez vážení

Chystáte se na vánočku, ale netušíte kudy do problému? Tento postup vás nezklame. Nepotřebujete mít 6 pramenů, ani víc. Tuto vynikající a krásnou vánočku zvládnete doma raz dva a na jedničku.

Zvlášť se bude hodit začátečníkům, ale recept na vánočku bez vážení ocení každý.

Pokud chcete vědět, jak vypadá příprava takové vánočky v praxi, podívejte se na toto krátké video, kde vás autorka z YouTube kanálu „Taká obyčajná žienka domáca“ provede přípravou vánočky krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Jak na rychlou domácí vánočku?

Nejprve si připravte kvásek. Hrnek teplého mléka, 3 lžíce cukru, 1 vrchovatou lžíci mouky a půl kostky čerstvého droždí nebo balíček droždí sušeného smíchejte v misce v řídkou kaši, poprašte ještě troškou mouky a přikryjte misku čistou utěrkou.

Vznikající kvásek postavte bokem na teplé místo, kde vám krásně vzejde. Obyčejně postačí deset až patnáct minut, záleží to nejen na kvalitě kvasnic, ale hlavně na teplotě.

Do takto vzniklého kvásku přidejte 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, špetku soli, 5 lžiček rozpuštěného másla a vidličkou rozšlehané vejce.

Promíchejte vše důkladně vařečkou a až se začne tvořit bochánek, přemístěte jej na moukou posypaný vál nebo stůl a vypracujte pružné hladké těsto.

Pokud máte rádi rozinky nebo chcete přidat trošku citronové kůry na ovonění, pak je zapracujte do těsta právě teď.

Hrnková vánočka jen ze tří pramenů

Bochánek rozdělte na tři díly a v rukách vyválejte z každého dílu napřed pěknou kouli a pak ji rozválejte na dlouhý pramen. To udělejte se všemi třemi kousky. Z pramenů upleťte obyčejný cop jehož začátek a konec schovejte dospod.

Vánočku položte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ji ještě v teple nakynout minimálně 10 minut, ale klidně i déle. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C.

Dobře nakynutou vánočku před vložením do trouby potřete ještě rozšlehaným vejcem se lžicí mléka. Na závěr posypejte lupínky mandlí a dejte péci na zhruba 25 minut. Zkontrolujte vpichem párátka nebo špejle, zda je vánočka dobře propečená a pokud se na špejli již nic nelepí, vytáhněte ji a před krájením nechejte pořádně vychladnout.

Související články