Maso opečené na pánvi nezíská nijak šťávu, a proto je důležité, abyste si uměli poradit nějak jinak. Především pro bifteky, steaky, medailonky a plátky je dobré, když jsou doplněny dobrou omáčkou.
Univerzální bílá omáčka
Věděli jste, že kromě UHO neboli univerzální hnědé omáčky existuje také UBO? Její příprava zabere pár minut a je vynikající. Na pánvi si rozehřejte 200 ml mléka se 100 g termizovaného sýru, který můžete nahradit i žervé nebo mascarpone. Nechte chvilku probublávat a poté přidejte takové ingredience, které vám přijdou k chuti. Vyzkoušet můžete omáčku s parmazánem, nivou, sušenými či orestovanými houbami nebo bylinkami. Nakonec omáčku osolte a opepřete.
Známé a rychlé omáčky
Maso máte na pánvi a teď je potřeba vyndat kastrol na omáčku. Vykouzlit omáčku můžete i z pouhého domácího vývaru, který zahustěte jíškou. Rychle lze uvařit pepřovou, holandskou, rajčatovou beo bešamelovou omáčku, ale třeba i zeleninové pyré.
Pepřová omáčka hotová bleskem
Podívejte se na video, podle kterého můžete uvařit perfektní pepřovou omáčku:
Rychlá rajčatová omáčka
Jak na rajčatovou omáčku ve třech minutách se podívejte ve videu:
Omáčka z jedné pánve
Při vaření omáčky můžete využít i výpek z masa, čímž získáte do omáčky veškeré jeho chutě a vůně. Stačí přidat vývar a k tomu třeba víno nebo smetanu. Výpek z masa se krásně smíchá v tekutině, a poté už jen stačí povařit, aby šťáva zhoustla. Omáčku raději přeceďte, abyste v ní neměli nerozpuštěné kousky přípečků. Nakonec přidejte lžíci másla a metličkou umíchejte hebkou omáčku. V tomto kroku omáčku již nevařte, jinak by se narušila ta správná konzistence.
Studená omáčka k masu
Nechce se vám vařit omaáčku vůbec? Nevadí. Stačí otevřít lednici a vytáhnout majonézu, zakysanou smetanu, kečup nebo máslo.
Především ještě na horké připravené maso je skvělým doplňkem třeba také bylinkové máslo, které stačí položit na maso a ono se krásně rozpustí, přičemž udělá chuťově příjemný závoj.
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, stream.cz