Zdroje: www.recepty.cz, drivemehungry.com

Rychlá omáčka k masu

Říká se jí univerzální omáčka nebo také hnědá omáčka k masu. Je to omáčka velmi variabilní a můžete se proto také setkat s množstvím různých variant. Základem těchto typů omáček je vývar nebo výpek, jíška a cibule. Způsobů, jak rychlou omáčku k masu připravit, je celá řada, všechny jsou rychlé a nenáročné na suroviny.

Podívejte se, jak si přípravou omáčky k roštěné poradil autor z „Vaříme s Mozkem“:

Zdroj: Youtube

Rychlá a univerzální, a přece ne vždy stejná

Základem omáčky je hovězí vývar, máslo, mouka a cibule. Můžete určitě použít i bujon v kostce nebo vaničce, který rozmícháte ve 300 ml vody. Buďte však opatrní, některé takové bujony bývají velmi slané. Nejlepší je rozhodně domácí vývar, který však často není po ruce.
Z másla, najemno nakrájené cibulky a mouky připravte světlou jíšku, kterou pak nařeďte vývarem. Tuto omáčku stačí opepřit či ještě jinak dochutit podle vašich představ.

Můžete se setkat i s tím, že se do takové omáčky přidává lžíce protlaku, hořčice anebo troška červeného vína, případně se s cibulkou osmahne i nastrouhaná kořenová zelenina. Ať už se rozhodnete přidat do základní omáčky cokoli, nechejte veškeré ingredience dobře provařit a na závěr určitě omáčku okořeňte.

Omáčka z výpeku

Nejjednodušší je připravit omáčku z výpeku nebo trošky šťávy, nesmí to být jen olej s připálenými drobky.
Takové omáčky nebudete mít plný hrnec, ale prostě jen trošku na talíř k masu, aby nebyl pokrm příliš suchý. Tento způsob se hodí použít, když po vyjmutí masa máte v hrnci nebo na pánvi pěkný výpek s kousky zeleniny, zbytky šťávy z masa či koření.

Přidejte na dno lžičku másla a stejné množství hladké mouky, nechejte provařit a přilejte do hrnce trochu vody. Vařečkou oškrábněte z pekáče veškeré šťávy z masa, zeleniny a koření, aby se promísily ve vodě, nechejte chvilku probublat. Nyní ochutnejte, zda je omáčka dostatečně výrazná, což závisí na tom, jaký byl výpek, výsledky se proto mohou diametrálně lišit. Můžete přidat kousek bujonu v kostce nebo koření. Pokud se rozhodnete, že chce omáčka zjemnit, určitě lze přidat i trošku smetany nebo mléka. Nepřehánějte to s množstvím přidaných tekutin, čím více ji zředíte, tím méně výrazná bude chuť omáčky.

Hnědou omáčku můžete také udělat z jíšky zalité vývarem a dochucené sušenou cibulí a česnekem. Taková hladká omáčka je vždy po ruce a hodí se, pokud nemáte žádný jiný základ z vaření.

Související články