Vegetariáni ji mají ve velké oblibě a není divu, dá se upravit na mnoho způsobů - připravíte z ní chutné pomazánky, zajímavé saláty, hřejivé polévky, chutná i zapečená jako sekaná, s masem i bez. Pro svoje četné zdravotní benefity ji odborníci doporučují konzumovat právě v zimním období, je totiž výživná, bohatá na minerály, bílkoviny, navíc s nízkým obsahem tuku a s vysokým obsahem vlákniny, takže zlepší vaše zažívání.

Musí se čočka před zpracováním namočit? Není to bezpodmínečně nutné, ale pokud to uděláte, zkrátíte dobu vaření na polovinu. Před vařením čočku propláchněte ve studené vodě a sceďte.

Namočení zrychlí vaření

Čočka to nevyžaduje, ale lze ji namáčet, aby se doba vaření zkrátila asi o polovinu. Před vařením čočku propláchněte ve studené vodě, vyberte špatné nebo scvrklé kousky, sceďte a nechte stát asi 10 minut. Slupka namočením změkne a umožní postupný průnik vody dovnitř, takže pak během vaření měkne rovnoměrněji, rychleji a nepopraská.

Polévka z červené čočky


Suroviny:

250 g červené čočky

1 mrkev

lžíce olivového oleje

1 cibule

3 stroužky česneku

sójová omáčka

lžíce citronové šťávy

čerstvě mletý černý pepř

2 kostky slepičího bujónu

oregano nebo bazalka

Postup:

Čočku propláchněte, v hrnci ji zalijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Mrkev oloupejte, omyjte, nakrájejte na kostičky, přidejte do hrnce. Poté rozdrobte bujón a povařte, dokud se bujón nerozpustí.


Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a vyjměte střed. Na rozehřátém oleji zpěňte cibuli do zlatova a přidejte i stroužky česneku. Jakmile je cibule hotová, vyjměte česnek a směs vlijte do vroucí polévky. Ochuťte sójovou omáčkou, citronovou šťávou, přidejte pepř a nasekané bylinky.


Čočka změkne a polévka se pěkně zahustí, můžete ji však trochu zředit vodou nebo vývarem. Podávejte ozdobené nasekanými bylinkami, můžete přidat i najemno nasekanou chilli papričku.

Zdroje: cookieandkate.com, www.toprecepty.cz