Zvedněte si kuchařské sebevědomí jednoduchým pokrmem, kterým sklidíte pochvalu u všech strávníků. Můžete ho připravit s masem, anebo pro vegetariány jen tak s vhodnou přílohou. Uvařte jednoduchou, ale vynikající sýrovou omáčku, kterou ocení všichni příznivci krémových sýrových chutí.

Rychlá sýrová omáčka

Jak připravit rychlou sýrovou omáčku s kuřecím masem, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Na pánvi, kde máte osmaženou buď cibulku či maso, vlijte 1,5 dcl mléka. Po jeho zahřátí vložte 80 g na plátky pokrájeného 30 % sýra eidam, 2 trojúhelníčky taveného sýra a nechte je postupně za pravidelného míchání rozpouštět. Přidejte trochu sušené bazalky a zelené petrželové natě. Ve chvíli, kdy se veškeré ingredience řádně propojí, máte nejen jednoduchou, ale i chutnou omáčku hotovou. V tuto chvíli ji ještě můžete dokořenit dle své chuti.

Zkuste to s kuřecím

Pokud byste měli chuť na variantu s masem, nejrychlejší k přípravě je oblíbené kuřecí. Nejlépe kuřecí prsa si pokrájejte na menší podélné nudličky, trochu je osolte, opepřete a zalijte trochou kvalitního olivového oleje. Takto nechte alespoň ½ hodiny odležet a poté osmažte na předem rozpálené pánvi a na tomto základě dodělejte výše zmíněnou sýrovou omáčku.

Rychlejší než knedlíky jsou těstoviny

K sýrové omáčce jsou vhodnou přílohou jak těstoviny, tak i knedlíky. V případě, že nemáte dostatek času, je vhodnější variantou uvařit těstoviny. Ušetříte nejen čas, ale i dost práce s nádobím.

Uvařte penne

Ve chvíli, kdy vaříte základ s omáčkou, dejte si vedle do hrnce vařit zvolené těstoviny do vroucí osolené vody s kapkou oleje. Vhodné jsou například penne. Jakmile budou vařené, sceďte je a smíchejte s připravenou omáčkou, ať už s masem či bez. Pak už jen stačí naservírovat na stůl a podávat. Kdo si chce opravdu užít sýrové chuti, může si svou porci ještě posypat strouhaným sýrem, chutnou variantou je parmezán.

Klasický kynutý knedlík

Sýrová omáčka však dokonale chutná i s knedlíky. Jestliže nemáte čas, lze využít knedlíky koupené z obchodu, v lepší variantě v restauraci, kde dělají knedlíky domácí. Ale samozřejmě jsou vždy nejlepší ty vlastnoručně uvařené. Počítejte však s delší dobou přípravy než u těstovin. Ve 250 g lehce teplého mléka rozpusťte půl kostky droždí a zasypte 1 kávovou lžičku cukru, špetkou mouky a nechte na teplém místě vykynout.

Mezitím si pokrájejte na malé kostičky 4 kousky staršího pečiva. Do misky vysypte 500 g polohrubé mouky, 1 kávovou lžičku soli a přidejte vykynutý kvásek. Těsto vypracujte vařečkou a ještě jednou řádně vymíchejte. Poté nechte těsto na knedlíky pod utěrkou vykynout.

Následně si těsto rozdělte na pomoučněném vále na dvě poloviny a z každé vyválejte podélnou šišku. Nechte obě ještě chvíli nakynout a dejte si vařit osolenou vodu do většího hrnce. Nakonec knedlíky potřete olejem, v několika místech propíchněte špejlí a vložte do vroucí vody. Hotové budou, jakmile vyplavou na povrch. Knedlíky můžete vařit i v páře.

Zdroje: www.az-recepty.cz, www.youtube.com, www.recepty.cz