Bábovky nepatří jen k typicky českým moučníkům, pečou se i v Německu, známé jako Gugelhupf, ale také v Polsku, kde jsou tradiční velikonoční sladkostí, podobá se jí i italská Panettone nebo spíš Ciambella či francouzský Kouglof. Bábovky se pečou v kruhových formách s dírou uprostřed, jsou různě vysoké i velké a mají i nejrůznější dekorování, záleží na fantazii tvůrce formy.

A jak vznikl její název? Bábovkou nazývali naši předci nejprve pekáč nebo formu, pak se název rozšířil i na samotný moučník. Jiné prameny říkají, že původ jména pochází z dob, kdy se rozdávaly bábám, tedy porodním asistentkám. Nově narozené dítě opatrovaly a za to se jim dávaly jako výslužky moučníky tohoto tvaru. Postupem času právě po těchto ženách získala bábovky svůj název.

Tvarohová bábovka dvěstěpadesátka

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 250 g krystalového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g Hery s máslovou příchutí + na vymazání
  • 250 g polohrubé mouky + na vysypání
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g kvalitní čokolády
  • 150 g mandlí nebo vlašských ořechů

Postup:

  • Do větší mísy dejte vejce, cukr a rum a šlehejte několik minut na nejvyšší otáčky ručním mixérem do nadýchané pěny.
  • Mezitím rozpusťte tuk, nechte ho lehce vychladnout a pak jej přidejte do mísy spolu s tvarohem. Snižte otáčky a promíchejte.
  • Mouku smíchejte se sodou a práškem do pečiva a po částech vmíchejte do těsta.
  • Na závěr přidejte nasekané mandle a nalámanou čokoládu.
  • Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 190 °C asi 30 minut, dalších 20 minut dopečte na 170 °C.
  • Po upečení vyklopte a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem, anebo dozdobte polevou a sekanými mandlemi nebo ořechy.

Související články

Zdroje: www.bohynekuchyne.cz, nase-rec.ujc.cas.cz