Zdroje: bonappetit.com, YouTube.com, apetitonline.cz
Připravit jednoduchou, rychlou, levnou a hlavně chutnou večeři může být leckdy problém. Stačí mít ale doma rajčata, pár brambor a třeba tvrdý sýr a úžasný pokrm může být za pár minut na vašem stole.
Z rajčat a brambor můžete připravit celou řadu pokrmů. Recept na jeden z nich najdete ve videu:
Gratinovaná rajčata s bramborami
Gratinované brambory patří k těm vůbec nejoblíbenějším přílohám. Někteří je ale zbožňují tak moc, že je připravují jako samostatný pokrm. Bohužel ale takové brambory nepatří mezi ty úplně nejzdravější pokrmy a obsahují nezanedbatelné množství tuku. Věděli jste ale, že je můžete upéct i v mnohem dietnější variantě? Když totiž brambory proložíte čerstvými rajčaty a přidáte k nim trochu křenu, nejenže bude celý pokrm podstatně zdravější, ale možná i chutnější.
Základ z cibule a česneku
Než se pustíte do jakékoliv přípravy, zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 180 stupňů Celsia. Mezitím si na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Nakrájejte si na tenké nudličky 1 velkou cibuli a také 4 stroužky česneku. Cibuli i česnek vhoďte do pánve na olej, přidejte k nim 1 lžičku soli a míchejte, dokud zelenina nezměkne. Pak pánev odstavte ze sporáku a do zeleniny vmíchejte 1 lžíci rajčatového protlaku, 3 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžičky chilli vloček a 2 lžíce sušeného tymiánu.
Hra barev
Z pánve směs přemístěte do větší mísy a vmíchejte do ní 4 na plátky nakrájené brambory. Nakrájejte si také 7 středně velkých rajčat na plátky, ty ale k bramborám do mísy nepřidávejte. Nachystejte si zapékací mísu. Tu vytřete trochou olivového oleje a pusťte se do skládání. Do zapékací formy dávejte napřeskáčku plátky brambor a rajčat, aby vznikla mozaika. Pamatujte na to, že pro co nejlepší efekt je nutné, aby na sebe byla zelenina opravdu natěsnána a neměly by mezi ní být mezery.
Pečení
Nakonec všechno zalijte 1 hrnkem zeleninového vývaru (v případě nouze postačí i obyčejná voda), zakápněte olivovým olejem a zapékací mísu přikryjte. Vložte do trouby a pečte zhruba 45 minut, aby byly brambory měkké. Po uplynutí času sundejte víko mísy, zvyšte teplotu na 230 stupňů Celsia a pečte dalších 15 minut, aby se odpařila přebytečná tekutina a brambory s rajčaty krásně zezlátly. Po upečení nechte pokrm 10 minut odpočívat, nastrouhejte na něj trochu čerstvého křene a můžete podávat.