Vánoce dají pořádně zabrat. Po úmorném gruntování nastává ještě úmornější nakupování a balení dárků. Kdo v takové časové pumelenici má myšlenky na pečení? Bohužel, ať chcete nebo nechcete, Vánoce bez cukroví prostě nejsou ono. Nicméně, existují druhy, které zvládnete napéct do dvou hodin a ještě vám zbyde spousta energie na (před)vánoční procházku se svařákem.

Nemáte čas péct? Zkuste recept na višňové koule od autorek Dvě v troubě. Více na kanále YouTube.

Zdroj: Youtube

Vláčné jablíčkové rohlíčky

Jsou voňavé, slaďoučké a doslova se rozplývají na jazyku… Vyzkoušejte je a uvidíte. Jak na to: V míse smíchejte 400 g hladké mouky, 3 lžíce kypřicího prášku (případně sody) a 1 velkou lžíci skořice. Jakmile sypké přísady zpracujete, přidejte k nim ještě 300 g másla a 1 velké strouhané jablko. Vzniklé těsto nechte v lednici odpočinout půl hodiny a pak z něj vytvarujte rohlíčky, které vyrovnejte na plech vystlaný pečicím papírem. Cukroví pečte v předehřáté troubě na 170 °C. Hotové rohlíčky obalte ve vanilkovém cukru a servírujte.

Čokoládové hrudky

Abyste si je připravili, stačí málo… Jen ve vodní lázni rozehřát 200 g mléčné čokolády se lžičkou kokosového (případně mandlového) oleje. Do čokoládové hmoty pak přimíchejte 50 g neslazených burizonů. Ze vzniklé hmoty vyrobte čokohrudky, které nechte vychladit v lednici. Pokud chcete, můžete je obalit v kokosu, mandlích nebo oříšcích. Jsou výborné!

Tradiční pracny

V míse smíchejte 500 g hladké mouky, 350 g moučkového cukru, 250 g mletých ořechů, 7 lžic kakaa, 450 g Hery (nebo jiného tuku), 3 žloutky a pak koření (skořici, citronovou kůru a hřebíček). Všechny suroviny důkladně upracujte a těsto nechte vychladit v lednici. Po hodině směs naplňte do formiček a pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Křehké pracny pocukrujte a rovnou servírujte ke kávě.

Související články

Zdroje: www.idnes.cz, www.jakvkuchyni.cz