Předvečer Všech svatých 31. října připadá letos na středu, nenechte se vykolejit, že po vás nejmenší budou chtít oslavu uprostřed týdne. S našimi halloweenskými recepty je nejen potěšíte, ale budete mít i rychle hotovo. Aby ale nešlo jen o samou sladkou „koledu“, přichystejte pro začátek zdravější dekorace v podobě ovoce a zeleniny.

Stačí vybrat několik pevných a stabilních paprik, opatrně je vydlabat a malým ostrým nožíkem vykrájet rozzlobené otvory na oči a ústa. Dovnitř pak dejte list kadeřavého salátu coby vlasy. Na banánové duchy oloupejte banány, které seříznete tak, aby stály. Pomocí lehce rozpuštěné tmavé čokolády namalujte vyděšené oči a otevřenou pusu.

Otrávená jablka

Na 8 porcí:

  • 8 zelených jablek
  • 400 g cukru krystal
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic kukuřičného sirupu
  • pár kapek černého nebo červeného potravinářského barviva
  • silnější špejle nebo napichovátka na sendviče
  • pečicí papír

V rendlíku si rozpustíme vodu s cukrem, citronovou šťávou, barvivem a kukuřičným sirupem na středním plamenu, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezačne mít hladkou strukturu. Když je cukr rozpuštěný, zvyšíme výkon a opatrně rendlíkem pohybujeme, nemícháme pomocí vařečky a neodcházíme. Jakmile uvidíme, že začne povrch lehce tvořit krustu, vyzkoušíme karamel tak, že kápneme trochu do sklenice se studenou vodou. Směs by měla ihned ztuhnout a po vyjmutí být tvrdá. Pokud je měkká, pokračujeme ve vaření. Pak pracujeme velmi rychle. Omytá a pečlivě osušená jablka napíchneme a ponoříme do barevného karamelu a uložíme na plech s pečicím papírem. Necháme ztuhnout a můžeme podávat.

Zafačované usekané prsty

Na cca 12 porcí:

  • 12 mini párků
  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na poprášení plochy
  • 1 vejce velikosti M
  • pečicí papír

Pracovní plochu si lehce poprášíme hladkou moukou a rozvineme listové těsto, které poprášíme i svrchu a krátce rozválíme, aby nebylo těsto tak silné – po upečení nabyde. Ostrým nožem nakrájíme tenké pruhy a obalujeme dokola párky tak, aby zůstal vždy kousek párku vidět. Ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 20–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Podáváme namáčené v kečupu.

Pohřební cupcaky

Na cca 18 cupcaků:

  • 140 g změklého másla
  • 250 g cukru krystal
  • 2 vejce velikosti M, prošlehané
  • 75 g hladké mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo zrníčka z půlky vanilkového lusku)
  • 50 g holandského kakaa
  • 200 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
  • špetka soli

Na polevu:

  • 250 g moučkového cukru
  • 120 g kukuřičného sirupu
  • 4 vychlazené bílky z vajec velikosti M

Změklé máslo s cukrem vyšleháme do světlé nadýchané pěny, po jednom zašleháme vejce. Přidáme vanilkový extrakt, nebo zrníčka z lusku. Zvlášť promícháme sypké suroviny – mouku s kypřicím práškem, sodou, špetkou soli a kakaem. Vsypeme k utřenému máslu a opravdu krátce zamícháme i podmáslím, nebo jogurtem. Těsto plníme do papírovými košíčky vyloženého plechu na muffiny. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Na polevu do rendlíku vsypeme cukr, přilijeme kukuřičný sirup, 4 lžíce vody a jemně mícháme na středním plamenu, dokud se vše nerozpustí. Směs přivedeme k varu a provaříme zhruba 5 minut, stáhneme z plotýnky. Mezitím si v suché chladné nádobě vyšleháme vaječné bílky se špetkou soli. Jakmile se začnou v bílkovém sněhu zvedat špičky, na nízké otáčky tenkým proudem zašleháme cukrovou směs. Až je uvnitř veškerá, zvýšíme otáčky a mixujeme 10 minut, dokud nedocílíme chladné, tuhé a lesklé polevy. Polevu plníme do sáčku a širokým otvorem nanášíme na vychladlé cupcaky. Pomocí kousků čokolády můžeme vytvořit oči.

Minipizzy s krví

Na cca 10 porcí:

  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na poprášení plochy
  • 150 ml rajčatové passaty
  • svazek čerstvé bazalky
  • špetka soli
  • 200 g mozzarelly
  • černé vypeckované olivy
  • pečicí papír

Pracovní plochu si lehce poprášíme hladkou moukou a rozvineme listové těsto, které poprášíme i svrchu a krátce rozválíme, aby nebylo těsto tak silné – po upečení nabyde. Pomocí širších sklenic vykrajujeme tvary malých pizz, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. V rendlíku si 5 minut provaříme rajčatovou passatu se špetkou soli, stáhneme z plotýnky a vmícháme kousky natrhané bazalky. Pomocí lžíce naneseme na vykrájené pizzy. Mozzarellu si nakrájíme na tenké proužky, které uložíme různě přes sebe navrch, na závěr přidáme „oči“ z nakrájených oliv, nebo můžeme vytvořit „pavouka“. Pečeme zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.