Rychlé halušky.
Zdroj: Shutterstock

Nejrychlejší vynikající halušky. Triky, které vám usnadní spoustu času

Jsou slovenským národním jídlem, obrovskou popularitu mají ale i v České republice. Halušky jsou pokrmem, který lze připravit v mnoha variantách, jsou poměrně snadné na přípravu a neskutečně rychle hotové. S pomocí několika triků je pak možné si práci usnadnit, a přitom neubrat nic z finálního chuťového zážitku. 

Zdroje: receptyonline.cz, apetitonline.cz, prozeny.cz

Halušky asi není třeba blíže představovat. Malé bramborové nočky podávané s brynzou a špekem nebo slaninou a zelím zná snad každý. První zmíněná varianta je typická pro sousední Slovensko, v Česku se zase ujala právě verze s kysaným zelím a slaninou. Halušky je ale možné rovněž připravit nasladko. Původní recept pracuje se syrovými bramborami, lze ovšem najít i postupy, ve kterých jsou brambory zcela nahrazeny moukou. Samotná příprava halušek není ničím složitým, těsto je hotové raz dva, problém však může nastat při tvoření malých nočků, a to hlavně v případě, nedisponujete-li sítkem na halušky. Naštěstí lze všem případným problémům velmi snadno předejít. 

Výběr brambor je stěžejní

Halušky je možné ve své podstatě připravit ze všech druhů brambor, jeden z nich je ovšem při jejich vaření nejvhodnější. Pokud se chystáte nabídnout své rodině halušky, sáhněte v obchodě po starých a moučnatých bramborách, které jsou označovány jako varný typ C. Oproti novým bramborám totiž obsahují mnohem méně vody a více škrobu. Díky tomu se bude s těstem lépe pracovat, bude lépe držet pohromadě, a navíc se při přípravě obejdete bez zbytečně velkého množství mouky. 

A právě i s moukou pracujte opatrně. Nejlépe uděláte, když zvolíte mouku hladkou, která těsto dobře váže. Přisypávejte ji však velmi opatrně. Pokud si myslíte, že má těsto správnou konzistenci, zkuste nejdříve uvařit jeden malý noček a ochutnejte jej, zda není příliš tuhý, nebo se naopak rychle nerozváří. 

Při přípravě halušek je hodné použít síto, obejdete se ale i bez něj. Při přípravě halušek je vhodné použít speciální síto, obejdete se ale i bez něj. Zdroj: Shutterstock

Halušky bez síta

Nemáte doma síto na tvoření halušek a myslíte si tedy, že se bez něj při jejich přípravě neobejdete? Omyl. Sítko lze velmi dobře nahradit klasickým prkénkem na krájení. Stačí na něj přemístit kousek těsta, zlehka položit na okraj hrnce s vroucí vodou a nožem „škrábat” malé nočky a rovnou je vařit. Tento postup je dokonce možná stejně rychlý jako při práci se sítem. 

Nejrychlejší halušky 

Klasické halušky se podávají s brynzou. Klasické halušky se podávají s brynzou. Zdroj: Shutterstock

Přestože klasický recept obsahuje brambory, jejich strouháním se připravíte o velké množství času. Pokud tedy spěcháte, zkuste halušky připravit zcela bez brambor. Jsou úžasně chutné a dají se uvařit jak naslano, tak na sladko!

Budete potřebovat:

500 gramů polohrubé mouky

400 - 450 mililitrů vody

olej

sůl

Postup:

Ve větší míse si smícháme vodu se solí (asi 1-2 lžičky) a přidáme vodu. Dobře promícháme, abychom se zbavili všech hrudek a poté necháme asi pět minut odstát. Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečně velké množství vody a můžeme se pustit do vaření halušek. Kdo má sítko na halušky, použije jej, kdo ne, pracuje s prkénkem podle postupu popsaného výše. 

Když halušky vyplavou, vařte je ještě tak minutu a poté vyjměte z vody za pomoci děrované lžíce. Hotové halušky přemístěte do mísy a promíchejte s pár kapkami oleje, aby se neslepily. 

Můžete je pak podávat klasicky s brynzou, zelím, slaninou, cibulkou či špekem anebo i kuřecím masem a zeleninou. Fantazii se u tohoto receptu meze nekladou. Stejně tak můžete halušky připravit na sladko, například s mákem, máslem a cukrem. 

Akční letáky