Polévka z rajčat
Suroviny na 4 porce: 500 g rajčat, 500 g brambor, rostlinný olej, 3 cibule, 1 feferonka, 1 litr vývaru (bujón), sůl
Jak na to: Spařená oloupaná rajčata nakrájená na kousky a brambory nakrájené na plátky poduste asi 3 minuty na rozpáleném oleji. Pak přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a nadrobno nakrájenou feferonku a nechte zpěnit. Vše zalijte horkým vývarem, vařte ještě 15 minut a poté rozmixujte. Polévku v miskách nebo na talířích posypte nasekanou petrželkou a podávejte s nasucho opečeným toastovým chlebem. Doba: 20 minut
Oříškové řízečky
Suroviny na 4 porce: 4 kuřecí řízky, 2 vejce, petrželka, hrst vlašských ořechů, 400 g brokolice, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, sůl, bramborová kaše
Jak na to: Kuřecí maso osolte, obalte v rozšlehaných vejcích a pak ve směsi nasekané petrželky a nasekaných oříšků. Pečte na plechu v troubě asi 8 minut po jedné straně a 6 minut po straně druhé. Podávejte s brokolicí podušenou na másle a česneku a s bramborovou kaší. Doba: 25 minut
Papriky s brynzou
Suroviny na 4 porce: 250 g brynzy, sůl, hrst pažitky, hrubě mletý pepř, 4 kapie, řeřicha, 3 lžíce olivového oleje, 1 žloutek, lžíce citronové šťávy
Jak na to: Brynzu osolte a vytvořte z ní čtyři bochánky. Obalte je v hrubě mletém pepři a nasekané pažitce. Papriky potřete olejem, naskládejte do zapékací mísy a nechte péct v rozpálené troubě nebo pod grilem 10 minut. Opečené papriky oloupejte, rozpulte, zbavte jadérek a naplňte brynzovými bochánky. Podávejte s řeřichou promíchanou se zálivkou oleje, natvrdo uvařeného a nastrouhaného žloutku a citronové šťávy. Doba: 20 minut
Libanonský salát
Suroviny na 4 porce: 2 srdíčka salátu, 8 malých rajčat, půlka okurky, 3 jarní cibulky, máta, petrželka, rukola, 200 g balkánského sýra, 2 arabské chlebové placky, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku
Jak na to: Saláty nakrájené na osminky smíchejte s rajčaty nakrájenými na poloviny, oloupanou okurkou nakrájenou na kolečka, cibulkami s natí, lístky máty, petrželky, rukoly a sýrem nakrájeným na kostky. Přelijte zálivkou prošlehanou z oleje, citronové šťávy a prolisovaného česneku. Nakonec přidejte v troubě nasucho opečený arabský chléb natrhaný na kousky. Doba: 15 minut