Okurky nakládané v igelitovém sáčku
Zdroj: Shutterstock

Bleskové nakládané okurky: Trik s igeliťákem je hitem internetu

Nakládané okurky jsou neotřepaným šlágrem každé domácnosti a zrovna teď je doslova „okurková sezóna“. Nemusíte všechny jen zavařovat, využijte čerstvé plody i k rychlé přípravě. Máme pro vás recept, kdy si na nich budete moci pochutnávat už hodinu po přípravě.

Domácím nakládaným okurkám se nic nevyrovná! každý si je může dochutit přesně podle své chuti a většinou už ze zkušenosti ví, jak dosáhnout naprosto dokonalé křupavosti. V rodinách se většinou dědí recepty z generace na generaci a každý má ten svůj zaručený recept. Okurky lze samozřejmě pojídat i v syrovém stavu, ale nakládané na kyselo mají zcela jiný šmrnc. Bývají skvělým doplňkem mnoha pokrmů od masa, přes těstoviny, brambory a rýži až po pestrou studenou kuchyni, včetně salátů. A nejlepší je kyselá okurka jen tak na lačno, hned po ránu po příjemně prohýřené noci.

Zkuste to i jinak

Všechny sklizené okurky nemusíte jen zdlouhavě zavařovat! Vyzkoušejte rychlorecept a ušetřete si nějaký čas na relax! Právě takhle připravené okurky mají totiž fantastickou chuť a jsou úžasně šťavnaté. Můžete je nakládat nejen vcelku, ale i nakrájené na kolečka, na podélné proužky nebo kostičky. Na drobných kouscích si můžete pochutnat už za pouhou hodinu.

okurky Každou okurku pečlivě omyjte kartáčkem a dokonale ji zbavte všech nečistot. Zdroj: Profimedia

Žádný lák, a přesto skvělá chuť

Výslednou chuť nakládaných okurek vždy ovlivní nejen výběr přidaných ingrediencí, ale i způsob, jak okurky nakládáte. Proto záleží i na vyrobeném láku, který dělá tu základní chuť. Ovšem velikou výhodou této estonské rychlometody je, že nebudete muset sterilizovat žádné skleničky ani víčka, postačí vám jen plastový sáček a obejdete se i bez láku. Prostě za pár minut máte hotovo!

Recept na nejrychlejší nakládané okurky

Potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvých okurek
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli bez jódu
  • 4 stroužky česneku
  • kopr, petržel a mladé hroznové listy

nakládané okurky Abyste se pochoutky dočkali co nejdříve, je nutné okurky pokrájet Zdroj: shutterstock.com

Jde se nakládat

  • Nejprve se přesvědčte, že okurky, které chcete nakládat, nejsou hořké.
  • Každou okurku pečlivě omyjte kartáčkem a dokonale ji zbavte všech nečistot.
  • Abyste se pochoutky dočkali co nejdříve, je nutné okurky pokrájet, a to buď na kostičky nebo na příčné či podélné plátky.
  • Kopr, petržel a vinné listy nasekejte najemno, česnek utřete nebo propasírujte.
  • Veškeré takto připravené ingredience vložte do větší mísy a vše důkladně promíchejte.
  • Směs rozdělte do igelitových sáčků, které pevně zauzlujte nebo na ně dejte plastovou svorku.
  • Sáčky s okurkami vložte alespoň na hodinu do lednice a pak už si můžete začít pochutnávat.

Zdroje: estoniancuisine.comwww.chalupari-zahradkari.cz, www.toprecepty.cz, www.prozeny.cz

Akční letáky