Domácím nakládaným okurkám se nic nevyrovná! každý si je může dochutit přesně podle své chuti a většinou už ze zkušenosti ví, jak dosáhnout naprosto dokonalé křupavosti. V rodinách se většinou dědí recepty z generace na generaci a každý má ten svůj zaručený recept. Okurky lze samozřejmě pojídat i v syrovém stavu, ale nakládané na kyselo mají zcela jiný šmrnc. Bývají skvělým doplňkem mnoha pokrmů od masa, přes těstoviny, brambory a rýži až po pestrou studenou kuchyni, včetně salátů. A nejlepší je kyselá okurka jen tak na lačno, hned po ránu po příjemně prohýřené noci.

Zkuste to i jinak

Všechny sklizené okurky nemusíte jen zdlouhavě zavařovat! Vyzkoušejte rychlorecept a ušetřete si nějaký čas na relax! Právě takhle připravené okurky mají totiž fantastickou chuť a jsou úžasně šťavnaté. Můžete je nakládat nejen vcelku, ale i nakrájené na kolečka, na podélné proužky nebo kostičky. Na drobných kouscích si můžete pochutnat už za pouhou hodinu.

Žádný lák, a přesto skvělá chuť

Výslednou chuť nakládaných okurek vždy ovlivní nejen výběr přidaných ingrediencí, ale i způsob, jak okurky nakládáte. Proto záleží i na vyrobeném láku, který dělá tu základní chuť. Ovšem velikou výhodou této estonské rychlometody je, že nebudete muset sterilizovat žádné skleničky ani víčka, postačí vám jen plastový sáček a obejdete se i bez láku. Prostě za pár minut máte hotovo!

Recept na nejrychlejší nakládané okurky

Potřebné ingredience:

  • 1 kg čerstvých okurek
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžičky soli bez jódu
  • 4 stroužky česneku
  • kopr, petržel a mladé hroznové listy

Jde se nakládat

  • Nejprve se přesvědčte, že okurky, které chcete nakládat, nejsou hořké.
  • Každou okurku pečlivě omyjte kartáčkem a dokonale ji zbavte všech nečistot.
  • Abyste se pochoutky dočkali co nejdříve, je nutné okurky pokrájet, a to buď na kostičky nebo na příčné či podélné plátky.
  • Kopr, petržel a vinné listy nasekejte najemno, česnek utřete nebo propasírujte.
  • Veškeré takto připravené ingredience vložte do větší mísy a vše důkladně promíchejte.
  • Směs rozdělte do igelitových sáčků, které pevně zauzlujte nebo na ně dejte plastovou svorku.
  • Sáčky s okurkami vložte alespoň na hodinu do lednice a pak už si můžete začít pochutnávat.

Zdroje: estoniancuisine.com, www.chalupari-zahradkari.cz, www.toprecepty.cz, www.prozeny.cz