Domácím nakládaným okurkám se nic nevyrovná! každý si je může dochutit přesně podle své chuti a většinou už ze zkušenosti ví, jak dosáhnout naprosto dokonalé křupavosti. V rodinách se většinou dědí recepty z generace na generaci a každý má ten svůj zaručený recept. Okurky lze samozřejmě pojídat i v syrovém stavu, ale nakládané na kyselo mají zcela jiný šmrnc. Bývají skvělým doplňkem mnoha pokrmů od masa, přes těstoviny, brambory a rýži až po pestrou studenou kuchyni, včetně salátů. A nejlepší je kyselá okurka jen tak na lačno, hned po ránu po příjemně prohýřené noci.
Zkuste to i jinak
Všechny sklizené okurky nemusíte jen zdlouhavě zavařovat! Vyzkoušejte rychlorecept a ušetřete si nějaký čas na relax! Právě takhle připravené okurky mají totiž fantastickou chuť a jsou úžasně šťavnaté. Můžete je nakládat nejen vcelku, ale i nakrájené na kolečka, na podélné proužky nebo kostičky. Na drobných kouscích si můžete pochutnat už za pouhou hodinu.
Žádný lák, a přesto skvělá chuť
Výslednou chuť nakládaných okurek vždy ovlivní nejen výběr přidaných ingrediencí, ale i způsob, jak okurky nakládáte. Proto záleží i na vyrobeném láku, který dělá tu základní chuť. Ovšem velikou výhodou této estonské rychlometody je, že nebudete muset sterilizovat žádné skleničky ani víčka, postačí vám jen plastový sáček a obejdete se i bez láku. Prostě za pár minut máte hotovo!
Recept na nejrychlejší nakládané okurky
Potřebné ingredience:
- 1 kg čerstvých okurek
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžičky soli bez jódu
- 4 stroužky česneku
- kopr, petržel a mladé hroznové listy
Jde se nakládat
- Nejprve se přesvědčte, že okurky, které chcete nakládat, nejsou hořké.
- Každou okurku pečlivě omyjte kartáčkem a dokonale ji zbavte všech nečistot.
- Abyste se pochoutky dočkali co nejdříve, je nutné okurky pokrájet, a to buď na kostičky nebo na příčné či podélné plátky.
- Kopr, petržel a vinné listy nasekejte najemno, česnek utřete nebo propasírujte.
- Veškeré takto připravené ingredience vložte do větší mísy a vše důkladně promíchejte.
- Směs rozdělte do igelitových sáčků, které pevně zauzlujte nebo na ně dejte plastovou svorku.
- Sáčky s okurkami vložte alespoň na hodinu do lednice a pak už si můžete začít pochutnávat.
Zdroje: estoniancuisine.com, www.chalupari-zahradkari.cz, www.toprecepty.cz, www.prozeny.cz