Šalamounské řezy jsou poměrně známé, možná si je také vybavíte pod ekvivalentem rumových řezů. Jedná se o buchtu na plech, která je kyprá, rozhodně ne dusivá, jen se rozplývá na jazyku a voní i chutná po rumu. Ačkoliv to bude chtít velké přemáhání, nechte řezy aspoň několik hodin uležet, zajistíte si tak opravdu lahodný chuťový zážitek.

Dezert s vůní rumu

Neotřelou chuť dodává dezertu rum, který se přidává do těsta. Patří ho tam úctyhodných 140 mililitrů, až tedy vyndáte dezert z trouby, neochutnávejte hned. Rumová nálož umí pěkně zamotat hlavu. Vláčnost šalamounským řezům dodává polohrubá mouka, díky níž se jedná o typický „mokrý“ zákusek a lahodná poleva sypaná kokosem. A jak na lahodnou buchtu? Postup najdete na videu:

Zdroj: Youtube


Tento recept má malinko netradiční postup. 440 gramů krupicového cukru, použít můžete pro lepší chuť i cukr třtinový, k rumu se náramně hodí, vsypte do rendlíku spolu s 20 gramy holandského kakaa a celou kostkou másla, zalijte čtvrt litrem vody a na mírném plameni zahřívejte. Cukr by se měl rozpustit, ovšem dejte dobrý pozor, aby směs neprošla varem. Jakmile se ingredience v kastrůlku spojí, sejměte z plamene a do misky odeberte 100 mililitrů, později poslouží jako poleva na řezy.

Krásně vláčné řezy

Do větší mísy prosejte 300 gramů polohrubé mouky a přisypte jedno balení prášku do pečiva. Prosévat mouku přes síto do mísy se vyplatí, i když to není zcela nutný mezikrok. Řezy budou krásně nadýchané a zabráníte vzniku hrudek. Když kakaová směs mírně vychladne, vmíchejte do ní 4 vejce, hezky jedno po druhém.

Kdyby směs byla příliš horká, vejce by se mohla srazit a celé dílo by se pokazilo. Nakonec Obojí smíchejte v kompaktní těsto. Plech můžete vymazat máslem a vysypat hladkou moukou, nebo jej vyložte pečícím papírem. Troubu pak dejte předehřát na 180 °C. Těsto nalijte na plech a řezy pečte asi 25 minut. Mezitím smíchejte směs na polevu se 140 mililitry rumu a polevu nalijte na upečenou, ale ještě horkou buchtu. Rumová směs se do piškotu nádherně vpije a řezy zvláční. Nakonec zasypejte dílo strouhaným kokosem a vychutnejte si opravdu lahodný moučník.

Historie Šalamounových řezů

Šalamounovy řezy jsou sladkým dezertem, který má svůj původ v Rakousku. Historie těchto řezů sahá až do 19. století, kdy byly poprvé připraveny a pojmenovány podle slavné postavy, krále Šalamouna. Legenda praví, že tito dezertní "řezy" byly vytvořeny na počest krále Šalamouna, jehož moudrost byla legendární. Šalamounovy řezy jsou tvořeny vrstvami tenkého těsta, často listového nebo těsta na placky, které jsou naplněny ořechy, mandlemi, cukrem a skořicí, někdy také s rozinkami nebo sušeným ovocem. Po pečení jsou krájeny na čtvercové nebo diamantové porce a často posypány moučkovým cukrem pro dokonalou chuťovou a vizuální dokonalost. Šalamounovy řezy se staly oblíbeným dezertem v mnoha evropských zemích.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, dvevtroube.blogspot.com