I s malým pohoštěním uděláte dobrý dojem na hosty, kteří k vám přijdou na návštěvu. Vybírat můžete z několika druhů sladkých i slaných chuťovek, které snadno a rychle připravíte. Mezi velmi oblíbené slané pokrmy patří pomazánky a paštiky namazané na kousky rohlíku, veky i chleba. Nikdy také nezklamou domácí slané tyčinky, sušenky a jiné jednohubky.

Vyzkoušejte připravit podle tohoto videoreceptu slané krekry se zelenou cibulkou, které jsou úžasně křupavé:

Zdroj: Youtube

Vynikající slané bochánky

Pokud nechcete mít na stole pouze jeden druh slaného pokrmu, vyzkoušejte následující slané bochánky. Ty můžete udělat hned na několik způsobů! V misce smíchejte dohromady 120 g másla, 140 g taveného sýra, 500 g hladké mouky, 2 kelímky zakysané smetany, 3 lžičky soli, jedno vejce a prášek do pečiva. V případě, že by těsto bylo ještě příliš řídké, přidejte trochu mouky.

Hladké těsto rozválejte na plát o tloušťce jednoho centimetru. Poté ho rozkrájejte na úzké pásy, které dle libosti rozdělte na poloviny či menší kousky. Bochánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a podle vaší chuti je posypejte medvědím česnekem, oreganem, sezamovými semínky, kmínem, sýrem a dalšími oblíbenými ingrediencemi. Takto můžete udělat i několik druhů v závislosti na volbě koření. Připravené bochánky vložte do předem vyhřáté trouby (na 180 °C) a pečte dozlatova asi 20-25 minut.

Tyčinky z listového těsta

Velmi oblíbenou surovinou na přípravu slaných pokrmů se stalo listové těsto. Peče se krátkou dobu a manipulace s ním je opravdu jednoduchá.

K přípravě tyčinek si připravte dva pláty listového těsta. Jeden plát potřete olivovým olejem a posypte nastrouhaným sýrem. Poté ho přiklopte druhým plátem a lehce vyválejte, aby se těsta spojila dohromady. Celé těsto potřete rozšlehaným vajíčkem, osolte, okořeňte a posypte semínky. Pak rozkrájejte plát na centimetrové proužky. Ty několikrát zatočte a položte na plech. Pečte 15 minut v předem vyhřáté troubě (na 180 °C).

Studené rajčatové jednohubky

Mimo slaného pečení můžete připravit rovněž malé špízy. Jejich příprava zabere jen pár minut. Využít můžete špejle i malá párátka, na které napíchněte cherry rajčátko a kousek mozzarelly s lístkem čerstvé bazalky. Na talíři špízy zakápněte olivovým olejem. Budete překvapeni, jak se po tomto zdravém pohoštění všichni vrhnou.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, primainspirace.cz, nejrecept.cz