Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, toprecepty.cz

Věnečky plněné máslovým krémem jsou zkrátka nesmrtelnou klasikou. V cukrárnách se objevují už pěknou řádku let a na své popularitě vůbec nic neztratily. A není se čemu divit. Kombinace lehoučkého odpalovaného těsta a jemného krému je zkrátka božská. Na věnečky ale nemusíte jen do cukrárny. Snadno a rychle si je totiž připravíte i doma.

Odpalované těsto trochu jinak

Klasické odpalované těsto, které se při výrobě věnečků tradičně používá, obsahuje vodu, máslo, sůl, mouku a také několik vajec. Jeho příprava ale může být pro mnohé poměrně komplikovaná, a tak se do ní vůbec nepouští. Dá se ale připravit i podstatně jednodušeji a rychleji. Počítejte ale s tím, že se pak těsto nepeče, nýbrž smaží. Vlastně se výrazně podobá těstu na známé mexické churos.

Rychlé věnečky z pár surovin

Hlavními ingrediencemi na přípravu rychlých věnečku jsou mouka a voda. Z nich se vytvoří pevné těsto podobné odpalovanému a přes cukrářský sáček se z něj vytlačují jednotlivé věnečky, které se následně smaží. Je to jednoduché a rychlé. Zvládne to i absolutní nešika.

Na to, jak Dvě v troubě připravují klasické věnečky z odpalovaného těsta, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Připravte si hlubší hrnec a nalijte do něj 300 mililitrů studené vody. Přidejte špetku soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíci cukru krystal a 2 lžíce másla. Hrnec postavte na sporák a vodu s dalšími ingrediencemi zahřívejte do doby, dokud se máslo nerozpustí. Jakmile se na dně hrnce začnou objevovat bublinky, přidejte také 300 gramů hladké mouky a ihned začněte míchat.

Směs začne poměrně rychle houstnou. Tím se ale nenechte zastrašit. Těsto dále míchejte, vařečkou jej různě obracejte a dbejte na to, aby se do něj všechna mouka poctivě zapracovala. Jakmile bude těsto pevné, odstavte hrnec ze sporáku a těsto dejte zchladnout na pracovní plochu. Až vychladne na pokojovou teplotu, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte ho odpočívat do chladničky asi na půl hodiny.

Výroba věnečků

Odpočinuté těsto vyndejte z chladničky a připravte si cukrářský sáček s ozdobným koncem. Těsto vložte do sáčku a z něj vytlačujte dostatečně dlouhé kousky těsta, které spojíte tak, aby vytvořily kruh. Připravené věnečky pak už jen smažte v horkém oleji dozlatova. Po usmažení je nechte krátce odpočinou na papírové utěrce, která nasaje přebytečný tuk, a je hotovo. Ještě teplé věnečky můžete například obalit ve skořicovém cukru.

Vanilkový krém

Věnečky ale můžete také rozříznout a naplnit je jako ty klasické. Ideální je vanilkový krém s máslem. Do hrnce nalijte 500 mililitrů studeného mléka a rozmíchejte v něm 2 vanilkové pudinkové prášky. Uvařte v hustý pudink a nechte jej zcela vychladnout. V čisté nádobě vyšlehejte 250 gramů másla s 8 lžicemi moučkového cukru a postupně k nim přišlehejte uvařený pudink. A dokonalý krém je na světě. Můžete s ním věnečky naplnit anebo si je do něj jen namáčet.

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube