Během pracovního týdne plného shonu jistě každá hospodyně ocení rychlý recept na zdravou a chutnou teplou večeři, při jejíž přípravě si nezaneřádí celou kuchyň špinavým nádobím. A pokud milujete těstoviny, jeden takový tu pro vás máme. K jeho přípravě vám postačí pouhých 20 minut a díky vaření v jednom hrnci se veškeré chutě připravovaného jídla nádherně propojí.

Jak připravit rychlé krémové špagety z jednoho hrnce, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Krémové špagety z jednoho hrnce

Nejprve si očistěte 1 vetší cibuli a nechte ji zpěnit ve větším hrnci s trochou olivového oleje. Po chvíli přidejte 3 větší stroužky česneku pokrájené na plátky. Po pár minutách dodejte 380 g pokrájených žampionů a smažte dalších 5 minut.

Jakmile budou žampiony měkké, přilijte 480 ml zeleninového vývaru a 340 ml mléka (může být i rostlinné). Směs přiveďte k varu a poté přidejte 230 g špaget a za občasného míchání je vařte do změknutí dle potřebné doby konkrétních těstovin.

Mezitím si smíchejte 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu s 1 polévkovou lžící vody a touto směsí zahustěte za stálého míchání omáčku do požadované konzistence. Na závěr dochuťte solí a pepřem a čerstvými nebo sušenými bylinkami, jako jsou bazalka či oregano. Na závěr můžete pokrm ještě zjemnit kouskem másla, které necháte v omáčce povařit zhruba tak 2 minuty a následně můžete servírovat tento pokrm z jednoho hrnce rovnou na talíře.

Zkuste i jiné varianty

Pokud zrovna nemáte chuť na žampiony, můžete na cibulce s česnekem podusit i zeleninu, například rajčata, papriky, cuketu, brokolici či hrášek. Vašim chutím a fantazii se meze nekladou. Výslednou chuť můžete pozměnit samozřejmě i jiným kořením a bylinkami. A pokud patříte mezi masožravce, můžete podusit i nadrobno pokrájené kuřecí maso, stejně jako maso mleté. Vynikající jsou také mořské plody.

Základem nemusí být jen těstoviny

K přípravě pokrmu nemusíte vždy používat jen těstoviny, jako například špagety, penne, linguine nebo farfalle, skvělou variantou je i rýže, proso, quinoa, brambory, čočka, fazole nebo kuskus. Základ jídel z jednoho hrnce tvoří potraviny, které zasytí, tedy sacharidy.

Výhody jídla z jednoho hrnce

Tato forma přípravy jídel má mnoho předností, které vám usnadní život. Všechny přísady přistanou po omytí a nakrájení v jednom hrnci, takže vás nebude čekat mytí hordy použitého nádobí. Jídlo z jednoho hrnce je naprostou explozí chutí, protože základ z těstovin se perfektně nasákne omáčkou s kořením. Výsledkem je pak velmi intenzivní aroma. A protože nevaříte těstoviny zvlášť, nevyléváte tak vodu se všemi živinami, které naopak zůstanou ve vývaru a stanou se součástí omáčky.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.carujeme.cz, www.30minutvkuchyni.cz