Zdroje: fresh.iprima.cz, www.smoothcooking.cz

Omeleta s rajčatovou směsí

Ač je tento recept ideální s čerstvou zeleninou, můžete si jej různě přizpůsobit i v případě, že nemáte po ruce rajčata. Náhradní řešení vám poskytne třeba míchaná mražená zelenina s kukuřicí, kterou můžete v rychlosti připravit na másle jen osolenou a opepřenou. Nebojte se nových kombinací a vyzkoušejte obměnit čas od času i náplň omelety. Najděte si vlastní nejchutnější variantu.

Na omeletu s rajčatovou směsí budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks jarní cibulky nebo hrst nasekané pažitky
  • 20 g sýra
  • Lžíci oleje, sůl, pepř a čerstvou bazalku

Jak na to?

  • Vejce rozklepněte do misky a metličkou rozkvedlejte, přidejte k nim nastrouhaný sýr, osolte a opepřete.
  • Na rozpálené pánvi jen peroutkou vymaštěné usmažte ze směsi omeletu.
  • Odložte si ji na talíř, případně přikryjte pokličkou, aby nevychladla.
  • Rajčata před spařením nařízněte do kříže, aby je bylo možné dobře oloupat. Spařte je vroucí vodou, sloupněte slupku, nakrájejte, přidejte propasírovaný česnek, trošku soli i pepře a osmahněte na oleji na pánvičce.
  • Rajčatovou náplň dejte na omeletu, posypejte bazalkou a přeložte napůl. Dozdobte nasekanou cibulkou či pažitkou a podávejte.

Míchaná vajíčka s lososem

Myslíte, že míchaná vajíčka jsou nudná? Dochuťte je jinak. Například můžete použít sýry, česnek nebo také uzeného lososa. Je to rychlovka z vajec, která vás překvapí jemností i překvapivou explozí chutí v kombinaci s lososem.

Na míchaná vejce s uzeným lososem si připravte:

  • 4 vejce
  • ořech másla nebo případně ghí
  • 100 ml mléka
  • 100 g najemno nasekaného lososa
  • sůl a pepř

Jak na to?

  • V misce vyšlehejte společně vejce, mléko sůl i pepř.
  • Na mírném plamenu rozpusťte máslo, přilejte směs.
  • Po chvilce začněte míchat a převracet vejce, aby se pěkně smísila s rozpuštěným máslem.
  • Když jste s konzistencí míchaných vajíček spokojeni, odstavte z plamene, přemístěte na talíř, a ještě před podáváním posypejte uzeným lososem.

Zapečená vaječná frittata

I když jsou večer vhodnější menší jídla, pokud jste vyhladovělí po celém dni, možná se bude hodit sytější jídlo. Jestliže pláče hlady celá rodina, budete muset udělat navíc celý kopec vajec.

Vaječná frittata bude něco pro vás. Můžete si jednoduše udělat verzi „co dům dal“ podle obsahu vaší lednice nebo vyberte z řady receptů na osvědčené kombinace. Frittata spočívá v tom, že na pánvi osmahnete všechno, co chcete a máte rádi, přelejete vejci a pak necháte v troubě krátce dopéct anebo budete muset umě vysokou frittatu přehodit na pánvi na druhou stranu.

Na frittatu s bylinkami a bramborami si nachystejte:

  • 6 vajec
  • 0,5 kg brambor
  • 3 lžíce ghí nebo sádla
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané jarní cibulky nebo pažitky
  • nahrubo posekané mladé kopřivy nebo čerstvý špenát
  • sůl a pepř

Jak na to?

  • Očištěné brambory nakrájejte na plátky a osmahněte na sádle nebo ghí z obou stran, dokud nejsou měkké.
  • Mezitím si v misce rozmíchejte vejce se solí a vším zeleným.
  • V okamžiku, kdy jsou brambory měkké, vylovte je ven z pánve a přidejte do vaječné bylinkové směsi.
  • Z pánve slijte zbytek mastnoty a celý obsah mísy přelejte do horké pánve. Z jedné strany smažte zhruba 3 minuty a pak obraťte na druhou stranu pro propečení anebo dejte do trouby pod grill a dopečte.
  • Frittatu před podáváním nakrájejte na trojúhelníky jako pizzu. Střední část by neměla být suchá, ale podobné konzistence jako míchaná vejce, tedy krémová a mírně mazlavá.

Související články