Nástrahy špatného tepelného opracování grilovaných potravin

Přesto, že je grilování hlavně o zábavě a uvolněném trávení času s blízkými, je potřeba držet se pár základních pravidel:

  • Maso před grilováním skladujte výhradně v chladničce v uzavíratelné nádobě, aby nepřejímalo pachy a chutě ostatních potravin. Vytáhnout takové maso je ale zapotřebí dříve než, když už jej chcete ukládat na mřížku. Dopřejte masu aspoň dvě hodiny při pokojové teplotě mimo sluneční paprsky.
  • Při manipulaci se syrovým masem používejte vždy jiné kleště, než kterými otáčíte už propečené kusy nebo zeleninu.
  • Důkladné propečení kuřecího masa je naprostá nutnost, pokud se nechcete vystavovat riziku nákazy salmonelou. Na grilu by si mělo pobýt minimálně 20 minut tak, aby teplota nad 75 °C pronikla až ke kosti.
  • Při používání vícepatrových grilovacích mřížek neumisťujte kuřecí maso nikdy na horní patro, odkapávající šťáva na maso nebo zeleninu pod nimi je jedním z častých způsobu nakažení salmonelou.

Kuřecí špízy s medem, sezamem a chilli

Na cca 6 porcí:

  • 12 vykostěných kuřecích stehen
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru

Na potírání:

  • 3 polévkové lžíce kvalitního kečupu
  • 1 polévková lžíce sriracha chilli omáčky
  • 2 polévkové lžíce medu
  • ½ limetky (šťáva)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sezamových semínek
  • 1 čajová lžička sezamového oleje

Ve velké míse smícháme sójovou omáčku, sezamový olej a strouhaný čerstvý zázvor, přidáme vykostěná kuřecí stehna a rukama promícháme, aby se všechno maso v omáčce obalilo. Připravíme si kovové špízy a po částech maso napichujeme tak, aby bylo pevně a v rovnoměrné vrstvě na špízu.

Připravené špízy si necháme odpočinout v chladu. Mezitím smícháme suroviny na potírání při grilování: do misky dáme kečupu s sriracha omáčkou, promícháme s medem, sójovou omáčkou, limetkovou šťávou, sezamem a sezamovým olejem.

Grilujeme zprudka 5 minut na každé straně, jakmile je povrch masa lehce opečený, začneme potírat tenkými vrstvami připravené směsi, často otáčíme a nanášíme tenké vrstvy, aby se nepřipálil med a sezam. Za zhruba 20 minut by mělo být maso propečené a směs spotřebována. Necháme zchladnout a podáváme posypané nasekanou jarní cibulkou.

Špízy s vepřovou panenkou a ananasem

Na cca 4 porce:

  • 400 g vepřové panenky
  • 4 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 1 čajová lžička rybí omáčky
  • ½ menšího ananasu
  • 1 zelenou papriku bez semen
  • 4 jarní cibulky
  • hrst čerstvého koriandru

V rendlíku si rozehřejeme jablečný ocet s třtinovým cukrem, dokud se nerozpustí. Stáhneme ze zdroje tepla, přimícháme rybí omáčku a necháme zchladnout. Mezitím zbavíme ananas kůry a středu a nakrájíme na větší kostky. Panenku nakrájíme na trochu menší kostky. Kousky masa necháme obalit v připravené zchladlé omáčce. Napichujeme na připravené kovové špízy a střídáme s ananasem, nakrájenými kousky papriky a jarní cibulky. Grilujeme na mřížce nad rozpáleným uhlím zhruba 3 minuty z každé strany. Podáváme posypané nahrubo nasekaným koriandrem.

Pálivá kuřecí křídla s javorovým sirupem

Na cca 4 porce:

  • 1 kg kuřecích křídel
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Sypká směs:

  • 1 čajová lžička jemného třtinového cukru
  • 1 čajová lžička sušeného granulovaného česneku
  • ½ čajové lžičky mletého římského kmínu
  • ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ čajové lžičky sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajové lžičky podrceného koriandru
  • 2½ čajové lžičky uzené papriky
  • špetka soli

Na potírání:

  • 75 g másla
  • 75 g jablečného octa
  • 75 ml sriracha chilli omáčky
  • 50 ml javorového sirupu

Ve velké míse smícháme všechny suroviny na sypkou směs spolu velkou špetkou soli. Kuřecí křídla rukama promastíme lžící oleje a obalíme ve směsi, ideálně uložíme do chladu na 24 hodin. Uložíme na mřížku rozpáleného grilu a necháme z každé strany aspoň 10 minut opékat. Mezitím si rozehřejeme v rendlíku jablečný ocet s máslem, sriracha chilli omáčkou a javorovým sirupem, přivedeme k varu, snížíme výkon na minimum a necháme provařit 5 minut. Těsně před podáváním potřeme křídla ještě na grilu a často otáčíme, aby se povrch opekl dokřupava. Hotová křídla můžeme obalit ve zbytku omáčky a podávat.

Rybí omáčka - oblíbené dochucovadlo asijské kuchyně

Rybí omáčka má zlatavou barvu. V asijské kuchyni se využívá jako základní dochucovací prostředek, podobně jako v Evropě sůl. Nezalekněte se zápachu, je žádoucí. Omáčka se vyrábí fermentováním ančoviček či jiných drobných ryb, kkteré se naloží do soli a mačkáním se z nich dostává právě rybí omáčka. Tu je nutné před plněním ještě převařit, aby se eliminovalo riziko bakterií. Rybí omáčka má chuť umami, protože obsahuje glutamát. Mezi nejdostupnější a nejkvalitnější patří omáčka značky Squid. Seženete ji v každé větší vietnamské prodejně nebo pražské tržnici Sapa.