Mrkev místo cukru

Je všeobecně známo, že má mrkev sladkou chuť. Této vlastnosti využívali středověcí pekaři a kuchaři. V době válek byly mrkev a později i cukrová řepa používány do těst, aby nahradily nedostupný cukr. Možná si i vy vzpomenete na skvělou chuť babiččiných kynutých buchet - „mrkvanců“. Mrkvovou náplň doplnila trochou máku. Mrkev v dezertech a buchtách podle receptů prověřených staletími stojí zato vyzkoušet.

Variace na mrkev

Mrkvové těsto můžete obohatit oříšky, nasekanými mandlemi, sušeným ovocem. Nebojte se použít místo mrkve nastrouhaná jablka nebo hrušky. V sezoně dýní a cuket máte o důležitou ingredienci postaráno. Přidejte různé chutě pomocí bylinek, citronu nebo skořice.

Jednoduchý a rychlý mrkvový koláč

Jak se připravuje tato mrkvová dobrota, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Do mísy rozklepněte 4 vejce, přisypejte 135 g krystalového cukru, přilijte 150 ml oleje a vanilkový cukr. Vše našlehejte do pěny. Do směsi ručně zamíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva. Až vše spojíte v těsto, zlehka přimíchejte najemno nastrouhanou mrkev, rozinky nebo brusinky. Do vymazané a moukou vysypané formy těsto uhladíte. Za hodinu pečení v troubě nahřáté na 170 °C budete mít mrkvovou dobrotu na stole. Rodina vás jistě pochválí.

Zkuste mrkvový dort

Chcete-li upéct dort, který bude lehký a rychlý, použijte totéž mrkvové těsto na korpus dortu. Po vychladnutí korpus rozkrojte na dvě poloviny. Promažte krémem z tvarohu. Ten si připravíte ze dvou vaniček polotučného tvarohu, sáčku želatiny, vanilky a 150 g moučkového cukru. Na povrch dortu naskládejte jahody, maliny, borůvky a zalejte želatinou. Vnější okraje můžete dozdobit šlehačkou a jedlými květy, které najdete ve vašem trávníku nebo na zahradě. Efektní je rozkvetlá řeřicha a něžná sedmikráska.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com, recepty.cz