Udělat si doma radost vlastnoručně upečeným chlebem není nic náročného, jak se možná na první pohled zdá. Nejspíš budete příjemně překvapeni, za jak krátkou dobu a minimum úsilí je to možné zvládnout. A navíc se to vyplatí i finančně, protože potřebné ingredience na domácí chléb stojí doslova pár korun.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Chleba se peče už tisíce let

Chleba je známý už z období neolitu, tedy z doby až 10 000 let př. n. l. Tehdy se sbírala k jídlu zrna, která se později začala pražit i na ohni. Následně došlo i k jejich drcení, kdy se z moučného prášku často připravovaly kaše a také pekly placky. Všechny vyspělé kultury, tedy Egypťané, Řekové, Féničané, Židé apod. si vždy vyráběly určitý druh chleba.

U nás se nachází nejstarší pec na pečení chleba v Bylanech u Olomouce a údajně pochází z období 4 800 - 4 600 př. n. l. V současné době se peče mnoho druhů chleba a každý si tak může vybrat i upéct chléb dle svých chuťových i zdravotních preferencí.

Kde vznikl pojem „chleba“

A proč se tomuto pečivu říká zrovna chleba? Pravděpodobně se jedná o původ v pragermánském slovu „hlaiba“, jež se v průběhu staletí vyvinulo na „chléb“ či „chleba“.

Hrnečkový domácí chleba

Nasypte do misky 3 hrnky hladké mouky, 1 sáček sušených kvasnic, 1 kávovou lžičku kmínu, 2 kávové lžičky soli, ½ kávové lžičky moučkového cukru a zalijte 1,5 hrnku teplé vody. Veškeré ingredience pečlivě promíchejte a vypracujte z nich hladké lepivé těsto.

V případě, že by se vám zdálo husté, můžete jej ještě lehce zředit vodou. Přendejte těsto na pomoučněnou pracovní plochu a ještě jej rukama propracujte. Nakonec z těsta vytvarujte bochánek, který vložíte do pomoučněné mísy a necháte ho zhruba 2 až 2,5 hodiny kynout.

V této fázi opět těsto rukama lehce propracujte na pomoučněné pracovní ploše a roztáhnete těsto do tvaru obdélníku. Několikrát přes sebe těsto přeskládejte, bude pak mnohem více nadýchané. Čím více přeskládáte, tím bude střídka chutnější.

Nakonec vytvarujte bochník, který vložte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte tak ještě ¾ hodiny kynout.

Po uplynutí náležité doby můžete v horní části chleba naříznout ostrým nožem, a klidně si můžete udělat i nějaký ozdobný ornament nebo svou osobní značku.

Nejprve dejte péct na 10 minut při teplotě 250 °C a poté snižte teplotu na 220 °C. Nejprve pečte chleba zakrytý, například alobalem, při snižování teploty jej odkryjte, abyste se dočkali křupavé kůrčičky. A tip navíc? Do trouby vložte společně s chlebem i nádobu s vodou, pro dostatek vlhkosti. Čeká vás opravdu křupavá a voňavá lahůdka.

Chléb potřebuje dýchat

Jakmile vyndáte upečený chléb z formy či plechu, měli byste ho ihned položit na mřížku. Je potřeba, aby se chladil rovnoměrně. Jinak by se mohl snadno zapařit. Jakmile chléb vychladne, můžete jej krájet a podávat.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.akademiekvality.cz, www.ifaster.cz, www.recepty.cz