Pokud patříte mezi ctitele sladkých delikates, vyzkoušejte si je dopřávat zdravěji. Klasickou mouku můžete nahradit výživnými a ne tolik kalorickými ovesnými vločkami. A jestli vás doma čeká nějaká oslava, můžete upéct i vločkový dort. Na výrobu je téměř bez práce a chuťově je naprosto dokonalý.

Ovesné vločky jsou plné zdraví

Oproti klasické mouce obsahují vločky vyšší množství proteinů a zdravých tuků. Můžete je použít celé, anebo si z nich namlít mouku. Ale v každém případě budete mít vždy mnohem křehčí a vláčnější těsto.

Oves je významná obilovina, která dodá našemu tělu vitamíny skupiny B a lecitin. Ovesné vločky pak obsahují také značné množství bílkovin, a proto jsou častou složkou mnoha zdravých potravin. Je v nich také velký podíl nerozpustné vlákniny, která velice dobře přispívá ke správnému trávení.

Dort z ovesných vloček a pomerančů

Nejprve si nastrouhejte kůru ze dvou omytých bio pomerančů na jemném struhadle, poté oba pomeranče rozřízněte na dvě poloviny a řádně z nich vymačkejte šťávu. Pokud máte doma odšťavňovač, můžete tento přístroj plně využít. Následně vysypte do misky 1 plný hrnek ovesných vloček, zalijte je pomerančovou šťávou, řádně promíchejte a nechte tak 20 minut odpočinout.

Mezitím si dejte na rozpálenou suchou pánev opražit 1 plný hrnek loupaných vlašských ořechů při střední teplotě. Poté je nechte vystydnout a ostrým nožem je posekejte najemno. Takto připravené je nasypte do vloček s pomerančovou šťávou a směs řádně promíchejte. Přidejte 5 až 6 polévkových lžic krystalového cukru, 2 polévkové lžíce ovesné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku strouhaného kokosu, 6 polévkových lžic rostlinného oleje a strouhanou pomerančovou šťávu.

Těsto připravte k pečení

V tento moment si připravte dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem a lehce jej i se stěnami potřete olejem. Mastný povrch vysypte ovesnými vločkami, stejně jako to běžně děláte pomocí mouky či strouhanky. Následně do formy vlijte připravené těsto a řádně jej uhlaďte.

Na řadu přichází trouba

Takto připravený dort vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte při této teplotě tak 40 minut. Po uplynutí stanovené doby udělejte test pomocí zapíchnuté špejle do těsta. Pokud se na ni nelepí, těsto je uvnitř už upečené, v opačném případě, nechte dort ještě na chvíli dopéct.

Dokonalá čokoládová poleva

Pokud nemáte moc času, stačí takto pečený dort pocukrovat či ozdobit ovocem. Pokud však chcete na stůl podávat mistrný kousek, udělejte si na něj čokoládovou polevu. Nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu na vaření, přidejte 2 polévkové lžíce rostlinného oleje a obě ingredience propojte mícháním. V tuto chvíli nezbývá než dort z ovesných vloček čokoládovou polevou rovnoměrně polít. Povrch můžete ozdobit a dochutit loupanými mandlemi a pár plátky čerstvého nebo kandovaného pomeranče.

Zdroje: www.jidlo.cz, www.nejrecept.cz, www.zitfitabytfit.blogspot.com