Kremeš, krémeš, kremešnyt nebo také Cremeschnitte jsou různá označení pro jeden druh dezertu, který je oblíbený po celé Evropě. Především pak ve Francii, kde si na jeho přípravě nechávají extra záležet. My si dnes připravíme snadnější a rychlejší verzi francouzského kremeše.
Kremeš milují země bývalého Rakousko-Uherska
Kremeš má původ v Rakousko-Uhersku a pro Poláky, Maďary, Slovince či Chorvaty je vysloveně srdeční záležitostí. Najdete ho tam snad v každé cukrárně. Samozřejmě ho každá země připravuje trochu jinak, ale základ je vždy stejný.
Nejčastěji má kremeš obdélníkový tvar a je složen z listového těsta a vanilkového krému. Vršek dezertu se bohatě zdobí moučkovým cukrem. Občas se zdobí také ovocem, kakaem nebo i nastrouhanou čokoládou.
Když chce někdo kremeš rychlejší a snazší, použije namísto žloutkového krému vanilkový pudink či do krému přidá na odlehčení tuhý sníh z bílků s cukrovým rozvarem. Někdy se na listové pláty maže i džem, na ten se položí další plát a ten se teprve posype cukrem. Zkušení cukráři používají místo cukru fondánovou, cukrovou nebo čokoládovou polevu.
Recept na snadný, levný a rychlý kremeš
Na přípravu rychlého a snadného kremeše budete potřebovat 2 pláty listového těsta, 3 bílky, 3 žloutky, 800 ml plnotučného mléka, 250 g krystalového cukru, 80 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku, 2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr, 40 g másla nakrájeného na kostky a moučkový cukr na posypání.
Horní vrstvu těsta nakrájejte předem
Plátky listového těsta rozložte na dva stejné plechy vyložené pečicím papírem. Vidličkou na několika místech těsto propíchejte. Vložíte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 až 25 minut. Upečené pláty vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Připravte si formu přibližně stejně velkou nebo o něco větší, než jsou pláty těsta, a vyložte ji pečicím papírem. Na dno položte jeden plát upečeného listového těsta.
Druhý plát listového těsta opatrně nakrájejte ostrým nožem na 16 čtverců a dejte stranou.
Krém musí být nadýchaný
Bílky v míse ušlehejte dohusta. Pak přidejte 100 gramů cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne pevný a lesklý sníh. Ve větším hrnci vyšlehejte žloutky a pomalu do nich přidávejte mléko. Přisypte zbývajících 150 gramů cukru a kukuřičného škrobu nebo pudinkového prášku a vyšlehejte směs dohladka. Hrnec zahřejte na nízkou teplotu, obsah stále šlehejte a vařte asi 10 až 15 minut. Když směs zhoustne, hrnec odstavte z plotny a zašlehejte vanilku a máslo. V několika várkách do ještě horkého krému přidávejte opatrně vyšlehaný sníh.
Jde se do finále!
Na spodní vrstvu těsta připraveného ve formě nalijte krém a povrch uhlaďte. Navrch opatrně rozložte nakrájené čtverečky druhého upečeného plátu listového těsta.
Krémeš vložte do lednice alespoň na 2 až 3 hodiny. Před podáváním kremeš silně poprašte moučkovým cukrem.
Na přípravu francouzského kremeše se podívejte v následujícím videu:
Zdroj: www.youtube.com, az-recepty.cz, www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz