Příprava klasických knedlíků bývá výzvou pro nejednoho kuchaře. Zápasení se vzpouzejícím se těstem, napínavé chvilky během kynutí a závěrečné vaření, při kterém se uzavírají sázky, zda se tentokrát těsto rozplizne a knedlík rozvaří nebo bude výsledkem kýžený naducaný krasavec. Všechny kroky při přípravě knedlíku lze zjednodušit a pojistit si kuchařský úspěch.

Knedlík pro každého

Domácí knedlík je jakýmsi odznakem dobré kuchařky, začátečníci se do dobrodružství s touto tradiční přílohou raději nepouští a spokojí se s kupovaným výrobkem nebo polotovarem. Nemějte zbytečné obavy, knedlíkové výzvy se nemusíte bát, stačí zjednodušit některé kroky v postupu a zbavíte se náročného propracovávání těsta, kynutí, tvarování a vyvarujete se nezdarů při vaření.

Odchýlení od klasického výrobního postupu přinese zjednodušení celého procesu. Místo kvasnic se k nakypření těsta použije kypřící prášek, stálý tvar zajistí vaření v hrnečku a bleskovou přípravu mikrovlnná trouba. Pak už stačí trocha krájení a míchání a skvělou přílohu máte na světe rychleji, než se rodina sejde ke stolu.

Rychlý hrnkový knedlík

Příloha, která obstojí ke svátečnímu obědu a stejně dobře poslouží jako rychlovka k večeři.

Na odměření surovin použijte hrnek od objemu 250 ml

  • 2 housky nebo rohlíky
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • lžička prášku do pečiva
  • sůl
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání

Na čtyři knedlíky si připravte čtyři hrnečky o objemu 250 ml, vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou. Vybírejte hrnky vhodné pro ohřev v mikrovlnné troubě, bez zlatého zdobení, kovových částí apod. Využít můžete i silikonovou formu na bábovku, případně porcelánové či skleněné pekáčky. Nezapomeňte uzpůsobit délku ohřevu velikosti nádoby.

Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte s moukou, kypřícím práškem a solí, přidejte mléko a vejce, vypracujte těsto. Vzniklé tekutější těsto nalijte do hrnečků tak, aby dosahovalo asi do dvou třetin, hmota při ohřívání nabude. Vložte do mikrovlnné trouby a ohřívejte při výkonu 700 W asi osm minut. Poté vyzkoušejte špejlí, zda už jsou knedlíky hotové. Pokud na ní zůstane syrové těsto, pokračujte v ohřívání ještě asi minutu nebo dvě. Hotové knedlík vyklopte z hrnečků, dejte pozor abyste se nespálili o hrnek nebo unikající páru. Ihned nakrájejte nití a podávejte, dlouhá prodleva mezi přípravou a konzumací těmto knedlíkům nesvědčí.

  • Výsledný knedlík bude pokaždé jiný, když si pohrajete s přísadami do těsta. Přimíchejte nasekané bylinky, osmaženou cibulku, kousky šunky nebo sýra, knedlíky tak dostanou neobvyklou barvu i chuť.
  • Kypřící prášek může někomu v pokrmu vadit. Pokud nepatříte mezi příznivce kypřícího prášku v jídle, lze ho vynechat. Stačí při přípravě oddělit bílky od žloutků, vyšlehat z nich pevný sníh a vmíchat opatrně do těsta. Pevný sníh z bílků se postará o jeho nadlehčení a knedlíky budou krásně kypré. Příprava knedlíku se tím o pár minut prodlouží.